Το Ισραήλ δεν θα χάσει μια «ιστορική ευκαιρία» να επεκτείνει την κυριαρχία του σε τμήματα της Δυτικής Όχθης δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ένα από τα κορυφαία καθήκοντα της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ένα τέτοιο βήμα ως παράνομη προσάρτηση της κατεχόμενης γης που διεκδικούν για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν τη διακοπή συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ και το σύμμαχο του, τις ΗΠΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο προσάρτησης.

Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να θέσει υπό ισραηλινή κυριαρχία τους εβραϊκούς οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη. Έχει ορίσει την 1η Ιουλίου ως ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων του υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε το θέμα σύνθετο και υποστήριξε ότι απαιτείται συντονισμός με την Ουάσινγκτον. Ο νέος πολιτικός εταίρος του Νετανιάχου, ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, δείχνει αμφισημία για την ντε φάκτο προσάρτηση.

Σε μια συνάντηση σήμερα με βουλευτές του δεξιού κόμματος του, Λικούντ, ο Νετανιάχου έθεσε τις κινήσεις για προσάρτηση γης στη Δυτική Όχθη ως «ίσως το πρώτο σε σημασία από πολλές απόψεις» από τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η κυβέρνηση που συγκρότησε με το Μπλε-Λευκό κόμμα του Γκαντς στις 17 Μαΐου.

«Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία, που δεν έχει υπάρξει από το 1948, να εφαρμόσουμε την κυριαρχία δίκαια ως ένα διπλωματικό… βήμα στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», είπε, αναφερόμενος στο έτος ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και χρησιμοποιώντας τα βιβλικά ονόματα της Δυτικής Όχθης.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και δεν θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», είπε μια μέρα μετά την έναρξη της εις βάρος του δίκης για διαφθορά. Αρνείται τις κατηγορίες δωροδοκίας, απάτης και απιστίας.

Ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως θεμέλιο της ντε φάκτο προσάρτησης. Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει το αμερικανικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι εβραϊκοί οικισμοί θα ενσωματωθούν σε «όμορα ισραηλινά εδάφη».

Οι Παλαιστίνιοι και οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους οικισμούς στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ το αμφισβητεί αυτό. Οι Ισραηλινοί επικριτές της προσάρτησης εξέφρασαν ανησυχία ότι αυτή μπορεί να αυξήσει την βία εναντίον του Ισραήλ.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τεμένη, εκκλησίες και επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ξανανοίγουν από αύριο, Τρίτη, σε μια πρώτη απόπειρα να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο και επέβαλε lockdowns μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Ο Στάγεχ είπε πως είναι καιρός «να επιστρέψουμε προσεκτικά στο φυσιολογικό», τώρα που η εξάπλωση του ιού έχει επιβραδυνθεί.

Η επαναλειτουργία χώρων λατρείας, καταστημάτων και εργοστασίων την Τρίτη θα συμπέσει με την τελευταία ημέρα της γιορτής του Άιντ-Ελ-Φιτρ που σημαδεύει το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.

Ο Στάγεχ είπε πως τα υπουργεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα ξανανοίξουν την Τετάρτη και πως τα σημεία ελέγχου, τα οποία είχαν εγερθεί προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία ανάμεσα σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, θα απομακρυνθούν.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε 423 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Δυτική Όχθη και δύο θανάτους.

Η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πτώση κατά 50% των εμπορικών εσόδων στη Δυτική Όχθη, πλήττοντας την ήδη αδύναμη οικονομία της περιοχής, όπου η ανεργία φθάνει το 17,6%, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διοικεί η αντίπαλος της Παλαιστινιακής Αρχής, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, έχουν καταγραφεί 54 κρούσματα και ένας θάνατος από κορονοϊό.

Πηγή: newsbeast.gr