Μετά την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας), Δημήτρη Παπαστεργίου, λόγω της υπουργοποίησής του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συγκαλείται εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για την εκλογή νέου επικεφαλής, την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 και ώρα 13.00.

Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος, Αθήνα) με τις εξελίξεις να απασχολούν και τα κομματικά επιτελεία, ενόψει βέβαια και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Α’ αντοπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κιρίζογλου.

Μετά τις δημοτικές εκλογές όμως, όπου θα υπάρχει ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, το κυβερνών κόμμα αναμένεται να στηρίξει ανοικτά για πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον Κώστα Μπακογιάννη, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχει επανεκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου

Σε ότι αφορά στη διαδικασία εκλογής, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 4, 5 και 6 του ΠΔ75/2011 (ΦΕΚ Α΄182) αν η θέση του προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέσα σε δέκα ημέρες αφότου η θέση μείνει κενή. Αυτό είναι που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι.

Στο ίδιο διάστημα πρέπει να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση συμβούλου που κατείχε ο τέως πρόεδρος. Τη θέση καταλαμβάνει ο Βασίλειος Τσιάκος, δήμαρχος Καρδίτσας.

Κατά τη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέγει ανάμεσα στα 31 μέλη του τον πρόεδρο, με μυστική ψηφοφορία.

Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ενεργείται ανάμεσά τους κλήρωση από τον προεδρεύοντα.

Πηγή: newsbeast.gr