Νέες επιθετικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας και έμμεσες απειλές με μοχλό πίεσης τους μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα. Η Άγκυρα επιμένει στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων για τους μετανάστες και όπως φαίνεται δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε μετά από όσα συνέβησαν στον Έβρο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Akit ΤV δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι για την Άγκυρα στο προσφυγικό.

«Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η πολιτική μας των ανοιχτών συνόρων  στο προσφυγικό. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να φύγει στην Ευρώπη, δεν τον εμποδίζουμε. Όμως λόγω της πανδημίας οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν καθώς επιβαρύνθηκε το κύμα ( προσφυγικό)».

Στην ίδια γραμμή ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας δεν παρέλειψε να στρέψει ξανά τα πυρά του προς την Ελλάδα και την ΕΕ καθώς έκανε λόγο και πάλι για «απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας» και μη αντίδραση της Δύσης που είναι «μία απαράδεκτη κατάσταση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε και ανέφερε πως «η μη αντίδραση της Δύσης στην απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα είναι μια απαράδεκτη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία στα τέλη Μαΐου είχε απομακρύνει τους πρόσφυγες από τα σύνορα στον Έβρο επικαλούμενη την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους Μπόρις Τζόνσον, Άνγκελα Μέρκελ και Εμμάνουελ Μακρόν και είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν το προσφυγικό αλλά και τις σχέσεις της Ε.Ε- Τουρκίας μετά την κρίση του Covid-19.

Τέλος ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε και κατά της κοινής διακήρυξης των πέντε χωρών για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος την καταδίκασε, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις τους εκφράζουν μόνο εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Υπέδειξε, ως υπεύθυνες χώρες για το «χάος που έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη» τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: newsbeast.gr