Ενδείξεις νέου σκανδάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται στο φως από το Politico. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κορυφαίος αξιωματούχος Μεταφορών έλαβε δωρεάν πτήσεις από την κυβέρνηση του Κατάρ ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία ζωτικής σημασίας για την αεροπορική εταιρεία του ίδιου του κράτους του Κόλπου.

Όπως αναφέρει το Politico, πρόκειται για τον Εσθονό Henrik Hololei, γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Επιτροπής, πέταξε δωρεάν με την Qatar Airways εννέα φορές από το 2015 έως το 2021, . Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη σύναψη της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά, και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή έναν όμιλο με συνδέσμους με το Κατάρ.

Ο Hololei αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής υπερασπίστηκε την απόφαση του Hololei να δεχτεί τις δωρεάν πτήσεις της Qatar Airways. «Όλες οι αποστολές που περιγράφονται λεπτομερώς… εξουσιοδοτήθηκαν και διεξήχθησαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν».

Το νέο ρεπορτάζ του POLITICO έρχεται να προστεθεί στις αποκαλύψεις για τις πρακτικές του Κατάρ και του Μαρόκο που φέρεται να πλήρωσαν μεγάλα ποσά σε μετρητά για να δωροδοκήσουν βουλευτές της ΕΕ ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των ερευνών, στη φυλακή έχει οδηγηθεί η Εύα Καϊλή, ως εκ των πρωταγωνιστών του Qatar Gate, με τις αστυνομικές επιδρομές να έχουν εντοπίσει μέχρι τώρα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Όπως επισημαίνεται οι δωρεάν πτήσεις από την Qatar Airways, έγιναν ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονταν για τη συμφωνία «ανοιχτού ουρανού» με τη Ντόχα. Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η επίσκεψη του Χολολέι στο Κατάρ δεν ήταν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ-Κατάρ, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ήταν μέρος» της ομάδας που διαπραγματεύεται τη συμφωνία. Ωστόσο, ο Hololei διηύθυνε το τμήμα που εργαζόταν για τις διαπραγματεύσεις και προώθησε με συνέπεια τη συνεργασία με το Κατάρ δημόσια.

Βάσει του ρεπορτάζ, τον Φεβρουάριο του 2019, επαίνεσε την «ειλικρινή δέσμευση και τον ανοιχτό διάλογο» μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της ΕΕ και τον Ιούνιο του 2019 συνάντησε τον υπουργό Μεταφορών του Κατάρ Τζασίμ Σαΐφ Αχμέντ Αλ Σουλαΐτι.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωβουλευτής Μαρία Αρενά – παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου το Politico, αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί δωρεάν πτήσεις και καταλύματα που πλήρωνε το Κατάρ και στη συνέχεια δεν τα δήλωσε με διαφάνεια.

Πηγή: newsbeast.gr