Επικοινωνία με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο πλαίσιο των δράσεων αντιμετώπισης και διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού είχε σήμερα ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατέθηκαν στον υπουργό οι παρακάτω προτάσεις, προκειμένου να ανακουφιστούν και να στηριχθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

  1. Καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για ένα 6μηνο
  2. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους
  3. Παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες
  4. Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από το Υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο κ. Φάμελλος ενημερώθηκε από τον κ. Χατζηδάκη για τη συνεργασία του Υπουργείου με τους αρμόδιους Διαχειριστές και τις εταιρίες παροχής ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία των δικτύων, καθώς και η πρόσβαση των μονάδων υγείας, των πολιτών, και των επιχειρήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Δήλωσε επίσης στον κ. Χατζηδάκη ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ, η εξασφάλιση της αδιάλειπτης πρόσβασης των δομών υγείας, των πολιτών και των επιχειρήσεων στα αγαθά του νερού και της ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ημέρες. Για το λόγο αυτό, στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και κάθε μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων».

Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, για την ενίσχυση της καθαριότητας, την αποκομιδή και τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τη λειτουργία μονάδων αποβλήτων και λυμάτων, τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων, αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες.

Τέλος, και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να παραταθεί η διαβούλευση του πολύ κρίσιμου για το περιβάλλον σχεδίου νόμου που έληξε σήμερα, όπως άλλωστε ζήτησαν και οι ΜΚΟ και άλλοι φορείς περιβάλλοντος, ώστε να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη διαβούλευση και να αποτραπεί τυχόν ελλιπής επεξεργασία του νομοσχεδίου, εφόσον αυτές τις μέρες προέχει η προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας.

Το βίντεο με τη δήλωση που έκανε ο κ. Φάμελλος μετά την επικοινωνία με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη:

Πηγή: newsbeast.gr