Οι αρχές της Πολιτείας Τζιγκάουα, στη βόρεια Νιγηρία, ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν έρευνες για τους δεκάδες θανάτους που καταγράφηκαν σε αυτήν την πάμφτωχη περιοχή, λίγες ημέρες αφότου η γειτονική Πολιτεία Κάνο απέδωσε στον νέο κορονοϊό πολλούς «μυστηριώδεις θανάτους» στο έδαφός της.

«Περίπου εκατό άνθρωποι πέθαναν τις τέσσερις τελευταίες ημέρες. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άνδρες ηλικίας μεταξύ 60-80 ετών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντάμου Ντανουάου, ένας κάτοικος της περιφέρειας Χαντέτζια. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας συγγενής του.

Οι περισσότεροι νεκροί άφησαν την τελευταία πνοή τους στο σπίτι τους και μόνο 13 από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ένας γιατρός, ο Δρ. Αμπντουλάχι Ούμαρ Ναμάντι, είπε ότι αυτοί οι 13 παρουσίαζαν υψηλό πυρετό, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

«Η κυβέρνηση της Τζιγκάουα ανησυχεί για αυτούς τους θανάτους και έστειλε μια ομάδα πέντε γιατρών για να ερευνήσουν την κατάσταση στην Πολιτεία», είπε εξάλλου ο Δρ. Μαχμούντ Αμπντουλουάχαμπ, ο επικεφαλής αυτής της ερευνητικής επιτροπής. Την Τρίτη, η ομάδα του πήρε συνεντεύξεις από συγγενείς των θυμάτων, προσπαθώντας να καθορίσει τα αίτια του θανάτου τους και περιόδευσε στα κοιμητήρια της πόλης για να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν τις τελευταίες ημέρες.

«Θα θέλαμε να μάθουμε αν αυτή η πρόσφατη αύξηση της θνησιμότητας οφείλεται στην Covid-19 ή όχι. Αλλά σε αυτό το στάδιο της έρευνας είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα», πρόσθεσε.

Ο πληθυσμός της Τζιγκάουα εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια. Ωστόσο εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει καμία απογραφή των κατοίκων σε αυτή τη φτωχή, απομονωμένη περιοχή, στα σύνορα με τον Νίγηρα.

Επισήμως, στην Τζιγκάουα έχουν καταγραφεί μόνο 39 κρούσματα του νέου κορονοϊού, όμως η Πολιτεία δεν διαθέτει κανένα εργαστήριο ικανό να κάνει τεστ.

Οι αρχές του γειτονικού Κάνο, που επισήμως μετρά 400 κρούσματα της Covid-19 και 11 νεκρούς, αποκάλυψαν την Δευτέρα ότι οι «περισσότεροι» από τους δεκάδες «μυστηριώδεις θανάτους» των τελευταίων εβδομάδων οφείλονται στον νέο κορονοϊό.

Μέχρι και σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στη Νιγηρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται περίπου στις 3.000 και οι νεκροί γύρω στους 100. Ωστόσο στη χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν γίνει είναι ασήμαντος.

Πηγή: newsbeast.gr