Σε μυστήριο που βρίσκει τη λύση του φαίνεται πως εξελίσσεται η εξαφάνιση ενός πρώην διπλωμάτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος εξαφανίστηκε από την πρεσβεία της χώρας του στην Ιταλία το 2018. Όπως φαίνεται, έχει εγκατασταθεί στη Νότια Κορέα, τουλάχιστον σύμφωνα με την αποκάλυψη ένας βουλευτή στη Σεούλ.

Ο Τζο Σονγκ Τζιλ, ο οποίος ασκούσε χρέη πρεσβευτή της Πιονγιάνγκ στη Ρώμη, εξαφανίστηκε μαζί με τη σύζυγό του στις αρχές Νοεμβρίου 2018, χωρίς να αφήσει κάποιο σημείωμα. Τα ίχνη του είχαν χαθεί από τότε.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Χα Τάε-κέουνγκ, βουλευτής αντιπολιτευόμενου κόμματος της Νότιας Κορέας, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών του Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι ο πρώην διπλωμάτης εγκαταστάθηκε πέρσι στη χώρα του και έχει τεθεί υπό την προστασία της κυβέρνησης.

Επίσης, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι ο Τζο και η σύζυγός του ζουν στη Νότια Κορέα, επικαλούμενο πολλές, μη κατονομαζόμενες πηγές. Ένα στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το δημοσίευμα.

Ο Τάε Γιονγκ Χο, πρώην αναπληρωτής πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος αυτομόλησε στη Νότια Κορέα το 2016, είχε καλέσει δημοσίως τον Τζο να πράξει το ίδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, η κόρη του Τζο επαναπατρίστηκε στη Βόρεια Κορέα, κατόπιν δικού της αιτήματος, μετά την εξαφάνιση των γονιών της. Εκείνη την εποχή, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τζο επιδίωκε να του χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ ή σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Πηγή: newsbeast.gr