Τη λειτουργία από τη Δευτέρα 27 Απριλίου μοριακού ελέγχου με τη μέθοδο realtime PCR ανίχνευσης του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα (27/04) ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης.

Όπως εξήγησε, «η realtime PCR είναι μια ταχεία μέθοδος με υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία«. Η εγκατάσταση της λειτουργίας αυτής με τη συμβολή του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και της προϊσταμένης του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου «δίνει τη δυνατότητα στο νοσοκομείο να είναι ένα από τα λίγα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ανάλογου μεγέθους, που διαθέτει πλέον τη δυνατότητα της ανίχνευσης των δειγμάτων του κορονοϊού εδώ στο νησί», σημείωσε.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται «σε ειδικό χώρο του νοσοκομείου, για περιστατικά που ορίζονται ως ύποπτα κρούσματα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες συνθήκες βιοασφάλειας. Διενεργείται δε από εξειδικευμένο ιατρικό παραϊατρικό προσωπικό, και το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι διαθέσιμο σε μία ώρα».

Σύμφωνα πάντα με τον διοικητή του νοσοκομείου και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τα οφέλη τα οποία προκύπτουν είναι σημαντικά και περιλαμβάνουν, την άμεση διάγνωση πιθανών κρουσμάτων με αποτέλεσμα την μείωση χρόνου αναμονής λόγω της διαδικασίας αποστολής των δειγμάτων σε κέντρο αναφοράς στην Αθήνα.

Η αποφυγή στρεσογόνου κατάστασης σε εξετασθέντες, συγγενείς και προσωπικό, ο περιορισμός χρήσης μέσων ατομικής προστασίας αλλά και γενικότερα η ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων αποτελούν μόνο μερικά από τα θετικά σημεία λειτουργίας μοριακού ελέγχου ανίχνευσης της COVID -19 στο ακριτικό μας νοσοκομείο».

Σημειώνεται ότι, η γρήγορη διάγνωση του ιού θεωρείται σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την προστασία της Δημόσιας Υγείας «που αποτελούν αδιαπραγμάτευτο στόχο μας», όπως επισήμανε ο κ. Καμπούρης.