Το καλοκαίρι του 2020 θα είναι διαφορετικό λόγω κορονοϊού, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της φετινής καμπάνιας «Greek Summer is a State of Mind» (δείτε εδώ το βίντεο της καμπάνιας).

Καμπάνια η οποία, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, στην πραγματικότητα στοχεύει στη μεγάλη αντεπίθεση του ελληνικού τουρισμού από το 2021, ενώ πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης εφέτος είναι η διασφάλιση θέσεων απασχόλησης, για την οποία διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους και απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων μέτρων στήριξης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι εφέτος ο αριθμός των επισκεπτών που θα έρθουν στην πατρίδα μας θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα 33 εκατομμύρια που είχε υποδεχθεί η Ελλάδα πέρυσι και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πόσο.

Για αυτό εξάλλου σχολίασε η εφετινή καμπάνια υποστηρίζει το οξύμωρο ότι μπορεί κανείς να βιώσει την εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού χωρίς να επισκεφθεί την Ελλάδα, καθώς το καλοκαίρι δεν είναι απλά μία εποχή αλλά μία αντίληψη, μία ματιά στα πράγματα, όπως λέει και το κεντρικό σλόγκαν.

«Η καμπάνια για το 2020 βλέπει και παραπέρα, βλέπει το 2021, βλέπει το 2022. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί αυτή τη δύσκολη χρονιά, να περάσουμε όπως μπορούμε, και να δουλέψουμε τη μεγάλη αντεπίθεση του ελληνικού τουρισμού από το 2021 και μετά», είπε ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το εφετινό καλοκαίρι ως μία παρένθεση, αλλά και γέφυρα προετοιμασίας για τις επόμενες χρονιές.

Τόνισε δε ότι στόχος είναι να προβληθεί η εικόνα μίας χώρας, «η οποία μπορεί να συνδυάζει τη λογική με το συναίσθημα, τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό στην αντιμετώπιση μιας σοβαρής κρίσης, με αυτό το αίσθημα χαλαρότητας, χαράς, ευτυχίας που το ελληνικό καλοκαίρι προσφέρει σε όλους μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η καμπάνια θα είναι λιτή και δωρική όπως ταιριάζει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για ολόκληρο τον πλανήτη. «Δεν είναι εποχή για φανφάρες, ούτε για μεγάλα λόγια. Ξέρουμε τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε και ξέρουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κλείνοντας απευθύνθηκε ειδικά στους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού.

«Αναγνωρίζω απόλυτα ότι σήμερα το κυρίαρχο συναίσθημα στη χώρα, μετά την ικανοποίηση που τείνω να πιστεύω ότι δικαιολογημένα πήραμε από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι η αβεβαιότητα.

Ο φόβος. Τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι. Πού θα πάει η οικονομία. Ποια θα είναι τα εισοδήματα του νοικοκυριού, των ανθρώπων, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τον τουρισμό. Τι θα γίνει το χειμώνα πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα» είπε ο πρωθυπουργός.

Και απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού πρόσθεσε: «Θέλω να γνωρίζετε ότι ως κυβέρνηση έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υποστηρίξουμε πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας και όλα τα σχήματα τα οποία έχουμε προτείνει, κυρίως το σχήμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, αποσκοπούν εκεί».

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε όμως και στους εργοδότες: «Θέλω να ενθαρρύνω για μία ακόμη φορά να τους επαγγελματίες του τουρισμού να εκμεταλλευτούν τα σχήματα αυτά, έτσι ώστε να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας φέτος το καλοκαίρι. Αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα. Θέλω να γνωρίζετε ότι στεκόμαστε δίπλα σας».

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο και επιπλέον μέτρων, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αξιολογούνται με δυναμικό τρόπο και ότι: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να προσθέσουμε και άλλα όπλα στη φαρέτρα μας. Θα έχουμε δεδομένα πολύ σύντομα και εδώ πέρα είμαστε, εφόσον χρειάζεται, να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον κλάδο του τουρισμού και βέβαια τους συναφείς κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού».

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε όμως ότι: «Πάνω από όλα η ευθύνη την οποία έχουμε να διαχειριστούμε αυτή τη στιγμή είναι μία ευθύνη συλλογική. Το κράτος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του. Με ένα πρωτοφανές πακέτο οικονομικής στήριξης για τα ελληνικά δεδομένα στήριξε τον κόσμο της εργασίας και την πραγματική οικονομία και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο ανακοινώθηκε μόλις χτες και έχει ήδη δεχτεί πάρα πάρα πολλά αιτήματα, καθώς και στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης σύντομα ανακοινώσεις από το υπουργείο Τουρισμού και για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. «Εφέτος είναι μία ευκαιρία για τους συμπολίτες μας, που μπορούν και θέλουν να κάνουν διακοπές, να ανακαλύψουμε και πάλι τις ομορφιές της πατρίδας μας και να δούμε το ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μία τελείως διαφορετική μάτια».

Πηγή: newsbeast.gr