Μηνύματα προς τους πολίτες, αλλά και πολιτικές αιχμές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, περιελάμβανε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τον κορονοϊό, τον απολογισμό της διαχείρισης των πρώτων 30 ημερών, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν τον Απρίλιο, ο οποίος όπως κατ’ επανάληψη τόνισε είναι ο πιο καθοριστικός μήνας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Κάρφωσε επίσης τη Γερμανία, λέγοντας ότι το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015, ενώ επέμεινε στο κορονο-ομόλογο και εκτίμησε ότι στο τέλος θα βρεθεί μία λύση κοντά σε αυτό αρκεί να μη βρεθεί πολύ αργά, όταν οι ευρωπαϊκές αξίες θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Επιτέθηκε όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές κατά Πολάκη, ενώ αντίθετα δήλωσε έτοιμος να υιοθετήσει προτάσεις Ξανθού για τη διαχείριση της κρίσης, και καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει ποια λογική θα ακολουθήσει. Δήλωσε ότι: «Προσωπικά δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους» απαντώντας στο περίφημο σύνθημα. Υποστήριξε δε πως “Όσοι σπεύδουν σήμερα να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σα να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο” ενώ εκτίμησε ότι κάνουν λάθος όσοι μιλούν για θρίαμβο του κρατισμού και έσπευσε να αποδώσει τα εύσημα στον ιδιωτικό τομέα και τους ιδιώτες δωρητές.

Ο πρωθυπουργός δεν προανήγγειλε τελικώς νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά έδωσε έμφαση στην ηθελημένη συμμόρφωση των πολιτών στις οδηγίες των ειδικών.

Μίλησε εξάλλου για ελεύθερους πολιορκημένους, που ηθελημένα παραμένουν πολιορκημένοι για ν να έχουν ξανά ελευθερία, κάλεσε εκ νέου όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες που έκαναν τη χώρα θετικό παράδειγμα και ζήτησε: «Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δήλωσε «δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο, έναν τέτοιο διδακτικό ρόλο δε θα μπορούσα να τον υπηρετήσω, είμαι οπαδός της συναίνεσης, πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς, τιμώ τους πολλούς που τηρούν τα μέτρα, ασκώ αυστηρότατη κριτική στους λιγοστούς, η ανευθυνότητα τους είναι εγκληματική». Θέλησε δε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως «από την περιπέτεια αυτή θα βγούμε λαβωμένοι, αλλά και κερδισμένοι» με αφορμή το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ημέρες έχουν γίνει μεγάλα βήματα για το νέο ψηφιακό κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε καταρχήν την πολιτική της κυβέρνησης του από αυταρχικές πολιτικές που εφάρμοσαν κυβερνήσεις όπως αυτή του Όρμπαν: «Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες όπως αυτές που διανύουμε και θα επιμείνω σε αυτή τη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως δυστυχώς συνέβη πρόσφατα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις», καθώς όπως είπε ελήφθησαν μέτρα πρόληψης και περιορισμού πολύ νωρίς, και όχι σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή, γιατί όπως πρόσθεσε: «στον Έβρο και στο Αιγαίου μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο, η υπεράσπιση των εθνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή παράνομων μεταναστών την οποία οργάνωνε η Τουρκία μία μάχη η οποία -ευτυχώς για την Ελλάδα και για την Ευρώπη- τελικά κερδήθηκε».

Στάθηκε εξάλλου ενδεικτικά σε δύο περιπτώσεις: Η Ολλανδία με πληθυσμό 17 εκατομμύρια με ταυτόχρονη εκδήλωση πρώτου κρούσματος με την Ελλάδα έχει σήμερα παραπάνω από δεκαπλάσιους διασωληνωμένους και οι νεκροί χουν ξεπεράσει τους 700 άλλο, ενώ στο Βέλγιο μία χώρα με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα παρουσιάστηκαν δέκα φορές περισσότερα κρούσματα. Θυμήθηκε τις αντιδράσεις όταν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, πριν ακόμη το πρώτο κρούσμα, αλλά και τη στήριξη του Δημάρχου της πόλης που προέρχεται από το ΚΚΕ.

Υπενθύμισε επίσης ότι τα σχολεία έκλεισαν στην πατρίδα μας πριν σημειωθεί η πρώτη απώλεια, ενώ άλλες χώρες τα έκλεισαν δύο βδομάδες και αρκετούς θανάτους μετά. Και θυμήθηκε τις έντονες συζητήσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για αποφάσεις με πολύ μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.

«Καταλήξαμε ότι αυτές τις αποφάσεις είναι πολύ καλύτερα να τις πάρουμε νωρίτερα και όχι αργότερα και μέχρι στιγμής φαίνεται -τονίζω μέχρι στιγμής- να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας των Ηνωμένων Πολιτειών». Ευχαρίστησε δε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών η οποία κατάλαβε την ανάγκη να επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στην προσωπική ελευθερία για να προστατεύσει το υπέρτατο αγαθό της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Η ρήση του Τσώρτσιλ που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός

Ο κ.Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μία φράση που παρέπεμπε στην περίφημη ρήση του Τσώρτσιλ μετά τη δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν κατά των δυνάμεων του Αξονα.

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, είμαστε στο τέλος της αρχής. Άλλωστε ο στόχος μας ήταν και παραμένει, να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μπορέσουμε να μην υπερφορτωθεί, να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες αυτό το πετυχαίνουμε», είπε και τόνισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων υπολείπεται του διαθέσιμου αριθμού ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι αναφέρεται στις ΜΕΘ του δημοσίου συστήματος υγείας και όχι τις εντατικές που υπάρχουν σε εφεδρεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιλαμβάνεται απόλυτα την κόπωση των πολιτών, την αγωνία για τις δουλειές τους και για το αύριο, τόνισε όμως ότι η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. «Ο Απρίλιος μας το λένε όλοι οι ειδικοί θα είναι πιο κρίσιμος μήνας αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», προειδοποίησε.

Πηγή: newsbeast.gr