Την Αμαλία Μεγαπάνου, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, αποχαιρέτησε με δήλωση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μία άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό δεν είναι, πια, κοντά μας. Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμαλία Μεγαπάνου, ήταν κόρη του Αναστασίου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο ακολούθησε και στην εξορία στο Παρίσι, μέχρι και το διαζύγιο τους το 1972. Στην περίοδο αυτή αναφέρθηκε στη δήλωση του ο πρωθυπουργός, η οικογένεια του οποίου βρισκόταν επίσης εξόριστη στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε όμως και στο συγγραφικό της έργο: «Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες».

Συλλυπητήρια από τον Νίκο Δένδια

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ο θάνατος της Αμαλίας Μεγαπάνου, την οποία είχα την τιμή να γνωρίζω, προκαλεί θλίψη σε όλους μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».