Με στόχο να υποστηριχθεί η δομή του Καρά Τεπέ ενόψει του χειμώνα, η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα προκυρήξει διαγωνισμό για έργα υποδομής, όπως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, την επόμενη εβδομάδα «η τεχνική υπηρεσία του υπουργείου θα προκηρύξει μια διαδικασία για να προστατεύσουμε τη δομή το χειμώνα, αντιλαμβάνεστε ότι οι σκηνές δεν είναι το ιδεατό για ένα χειμώνα, θα αξιοποιήσουμε ό,τι μέσα έχουμε, και διεθνείς δωρεές για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές για να βγάλουμε το χειμώνα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «μέσα σε ελάχιστες μέρες μια νέα δομή δημιουργήθηκε και προσφέρει ασφάλεια, κανονική, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους 9.500 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη δομή».

Σχετικά με όσους δεν έχουν μπει ακόμα στη δομή, ο υπουργός εξήγησε ότι «η Αστυνομία καθημερινά βρίσκει και μεταφέρει εντός, ανθρώπους που ήταν εκτός της δομής. Κάποιοι είχαν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας οι οποίες λειτουργούσαν μέσα στην πόλη από ΜΚΟ, κάποιοι λίγοι βρήκαν στέγη σε διαμερίσματα που είχε νοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία και από ό,τι φαίνεται ένας αριθμός είχε φύγει από τη Μυτιλήνη τους καλοκαιρινούς μήνες και είχαν έρθει προς την ηπειρωτική Ελλάδα».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι η δομή του Καρά Τεπέ θα είναι προσωρινή. «Θέλουμε να βρούμε μια άλλη τοποθεσία, ο δήμος Μυτιλήνης έχει πει ότι θα μας προτείνει μέρος».

Για τις αποζημιώσεις των ντόπιων, επισήμανε ότι με κατεπείγουσα επιστολή στον δήμαρχο Μυτιλήνης ζητείται με απόφαση της οικονομικής επιτροπής κατάσταση με τις ζημιές που είχαν οι κάτοικοι εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Επίσης, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του ελαιώνα έξω από τη Μόρια.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, σήμερα στη χώρα βρίσκονται 95.000 αιτούντες άσυλο και 70.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Αναπνευστήρες παρέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Τέσσερις αναπνευστήρες περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό που παραχώρησε σήμερα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από την κατεστραμμένη από την πυρκαγιά υγειονομική δομή του καταυλισμού της Μόριας, που είχε δημιουργηθεί με χρηματοδότηση της Ολλανδικής κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι από την πυρκαγιά δεν υπέστη ζημιές ο εξοπλισμός της δομής.

Στόχος της παραχώρησης είναι η ενίσχυση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.

Την ίδια ώρα και με στόχο να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο από την πίεση που υφίσταται από ασθενείς πρόσφυγες και τραυματίες γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υγειονομική δομή στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ με μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο και μικρή μονάδα νοσηλείας.