Ο φράχτης του θα επεκταθεί στο σύνολο των 200 χιλιομέτρων των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία τόνισε με έμφαση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣKAΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». Πρόσθεσε δε ότι «η απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι να καλύψουμε όλα τα 200 χιλιόμετρα που είναι η ελληνοτουρκική μεθόριος. Υπήρχε ένας φράχτης δωδεκάμισι χιλιόμετρα από το 2011. Σε αυτόν τον φράχτη προστέθηκαν άλλα 25 χιλιόμετρα το 2020. Προχθές, παρουσία του κ. Θεοδωρικάκου και του πρωθυπουργού, υπεγράφησαν άλλα 35 χιλιόμετρα»

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ήδη συζητείται η επέκταση για ακόμη 80 χλμ. αναφέροντας ότι έχουν εξασφαλιστεί ακόμη 100 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ταμείο Διαχείρισης Συνόρων για τα συνοδά έργα που απαιτούνται για να γίνει κι αυτή η τρίτη επέκταση.

Όπως εξήγησε: «Στα Ευρωπαϊκά Ταμεία τα οποία εγκρίθηκαν το 2022 και διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης για την επόμενη επταετία, υπάρχουν 100 εκατ. ευρώ εγκεκριμένα για 80 χλμ. επιπλέον έργων επιτήρησης των συνόρων». Αναφερόμενος δε στη διαφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε, αυτή αφορά στο τι ακριβώς είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι επιλέξιμα τα συνοδά έργα, δηλαδή τα φυλάκια, τα συστήματα επιτήρησης. Αυτά είναι απολύτως εξασφαλισμένα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι επιλέξιμος και ο ίδιος ο φράχτης. Η ουσία είναι ότι στην περίπτωση που δεν εγκριθεί αυτό που εμείς ζητάμε υπάρχουν τα 100 εκατ. Είναι απαραίτητα έτσι κι αλλιώς για την επέκταση του φράχτη, και γι’ αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε και την τρίτη επέκταση».

Ερωτηθείς για το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Τουρκία, όπου θα μεταβεί αύριο μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό και θα συναντήσουν τον Υπουργό Εσωτερικών της γείτονος, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ καλύτερες πολιτικές συνθήκες με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «το καλοκαίρι πάντα τα κυκλώματα λαθροδιακινητών προσπαθούν να αυξήσουν τις ροές, γιατί είναι καλύτερες οι καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η απόλυτη επιφυλακή του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2023» ενώ όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα του μεταναστευτικού στην χώρα μας, τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί οι ροές κατά 80% και πως ο αριθμός των διαμενόντων στη χώρα μας έχει μειωθεί λόγω των απελάσεων που γίνονται.

«Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το 2022 απέτρεψε 260.000 άτομα από τον να μπουν στον Έβρο. Το γεγονός πως πέρασε ο 1 στους 100 και περνάνε αυτή τη στιγμή 80% λιγότεροι από ό,τι πέρασαν το 2019 και 99% λιγότεροι από ό,τι πέρασαν το 2015, δείχνει πως η χώρα μας πλέον δεν έχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Να το πω απλά; Στα νησιά μας έχουμε 4.000 διαμένοντες από 45.000, σε όλη τη χώρα. Στις δομές έχουμε 13.000 αντί 92.000 που είχαμε το 2019. Έχουμε 33 δομές αντί 121 που υπήρχαν» κατέληξε.

Δείτε απόσπασμα από τα όσα είπε ο κ. Μηταράκης, εδώ:

Πηγή: newsbeast.gr