Τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) και του τρόπου με τον οποίο αυτός σημειώθηκε καταδίκασε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απευθύνοντας έκκληση στις Αρχές των ΗΠΑ να λάβουν «σοβαρά μέτρα» για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις «δολοφονίες» Αφροαμερικανών.

«Είναι η τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών άοπλων Αφροαμερικανών που διέπραξαν Αμερικανοί αστυνομικοί και αυτόκλητοι δικαστές», επισήμανε η Μισέλ Μπατσελέτ. Και συμπλήρωσε: «Οι αμερικανικές Αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις δολοφονίες και να διασφαλίσουν ότι θα απονέμεται δικαιοσύνη, όταν διαπράττονται».

Ο Φλόιντ, ηλικίας 46 ετών, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στη Μινεάπολη, κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του, το βίντεο της οποίας έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι τέσσερις αστυνομικοί, που ενεπλάκησαν, αποπέμφθηκαν και οι τοπικές και ομοσπονδιακές Αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση, χωρίς προς το παρόν να έχουν ασκηθεί επισήμως διώξεις.

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, καθώς πρέπει να προσθέσω το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ σε εκείνα της Μπριόνα Τέιλορ, του Έρικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν και πολλών άλλων άοπλων Αφροαμερικανών, που πεθαίνουν εδώ και χρόνια στα χέρια της αστυνομίας, όπως επίσης και σε εκείνα ανθρώπων όπως ο Αμάντ Άρμπερι και ο Τρέιβον Μάρτιν, που δολοφονήθηκαν από αυτόκλητους δικαστές», είπε επίσης η Μπατσελέτ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Καταδικάζοντας αυτήν τη «δολοφονία», η αξιωματούχος κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό. «Οι διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν, συστήματα πρόληψης να εγκατασταθούν και κυρίως σε όλους τους αστυνομικούς, που έκαναν υπέρμετρη χρήση βίας πρέπει να ασκηθούν διώξεις και να καταδικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν», σημείωσε.

Επιπλέον, «ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι φυλετικές διακρίσεις (…) σε αυτούς τους θανάτους πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και να αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο», υπογράμμισε.

Η Ύπατη Αρμοστεία «εκφράζει την ικανοποίησή της που οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν πως μια έρευνα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα», όμως λυπάται που «σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αυτές οι έρευνες οδήγησαν στο να θεωρηθούν δικαιολογημένες αυτές οι δολοφονίες ή να τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις».

Η Μπατσελέτ σημείωσε πως κατανοεί αυτήν την «οργή» που έχει προκαλέσει το γεγονός, όμως προέτρεψε τους κατοίκους αυτής της πόλης της Μινεσότα να διαδηλώνουν ειρηνικά. «Η βία και η καταστροφή περιουσιών δεν επιλύουν το πρόβλημα της αστυνομικής βιαιότητας και των διακρίσεων», τόνισε.

Πηγή: newsbeast.gr