Ακόμη ένα προκλητικό δημοσίευμα από τον τουρκικό Τύπο αναφέρεται στην Ελλάδα και την κατάσταση στον Έβρο.

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet αναφέρει ότι ο νομάρχης της Αδριανούπολης κατήγγειλε πως καμουφλαρισμένοι Έλληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά λέμβου της τουρκικής αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Edirne Valiligi είπε πως: «στις 17:30 την Πέμπτη, 04-06-2020, ενώ η τουρκική αστυνομία περιπολούσε τον ποταμό Έβρο στην περιοχή Meriç, στο έδαφος του χωριού Rahmanca οι Ειδικές Δυνάμεις μας, (εντόπισαν) μια σορό που ανήκει σε μετανάστη στις ρίζες δέντρου στα όρια του ποταμού στα σύνορα της χώρας μας.

Ενώ φωτογραφίζαμε και τραβάγαμε βίντεο, μια ομάδα 10-12 στρατιωτικών καμουφλαρισμένων στρατιωτών άνοιξε πυρ παρενόχλησης κατά του σκάφους των ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας μας, και η παρενόχληση τελείωσε αφού τα στελέχη μας πήραν αμέσως θέσεις και άνοιξαν μια προειδοποιητικά πυρά στον αέρα».

Να σημειωθεί ότι το «επεισόδιο» δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά ενώ εδώ και μέρες διακινούνται πληροφορίες ότι η Τουρκία προσπαθεί να προωθήσει μετανάστες στην Ελλάδα.

Δεν επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεν επιβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ότι υπάρχει οποιαδήποτε κινητικότητα αυτή τη στιγμή στον Έβρο, ούτε πως η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει και πάλι στα σύνορα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου να περάσουν στη χώρα μας. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «όσον αφορά τον Έβρο, δεν επιβεβαιώνεται καμία διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία. Έχουν συναντηθεί στο παρελθόν δύο φορές όπως γνωρίζετε. στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στο περιθώριο της αντίστοιχης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, αλλά δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη επικοινωνία. Αυτό που κάνουμε εμείς πάντα, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, είναι ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων, προσπαθούμε να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση».

Τέλος, για το εάν θα υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχής. Πρόσφατα είχε γίνει και στο αρμόδιο επίπεδο του θεσμοθετημένου οργάνου για την εξωτερική μας πολιτική. Είναι συνεχής και πλήρης η ενημέρωση».