Σειρά σημαντικών μέτρων ανακούφισης, αλλά και στήριξης επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Βόλου, εξήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στη σύσκεψη οριστικοποιήθηκε η λίστα με τα μέτρα οικονομικής ανακούφισης επιχειρήσεων και οικογενειών, που δοκιμάζονται αυτό το διάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, τα οποία και θα έρθουν προς τελική έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την σχετική πρόταση του δήμου, μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού, απαλλάσσονται των ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων), της καταβολής τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, διαμονής παρεπιδημούντων (5%) και των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%).

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναστέλλεται η καταβολή των τροφείων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου για το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί.

Πιο αναλυτικά η λίστα των μέτρων ανακούφισης και στήριξης διαμορφώνεται ως εξής:

 1. Απαλλαγή των μισθωτών από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος Μαρτίου και Απριλίου 2020 στο Δήμο για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων κατά τους οποίους έχουν ισχύσει ή θα συνεχίσουν πιθανώς να ισχύουν μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων και αναστολής της λειτουργίας των σχολείων και των κοιμητηρίων.
 2. Απαλλαγή της υποχρέωσης να καταβάλουν ποσοστό 40% του συνολικού μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020, οι μισθωτές ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούνται από αυτούς για την εγκατάσταση επιχείρησης, της οποίας έχει ανασταλεί ή απαγορευθεί προσωρινά η λειτουργία για λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
 3.  Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των μισθωμάτων, που εμπίπτουν στο ίδιο χρονικό διάστημα, μέχρι και την 31/12/2020 και απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις.
 4. Επιχειρήσεις που πλήττονται από τα έκτακτα απαγορευτικά ή περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαλλάσσονται προσωρινά από τα δημοτικά τέλη, κατά τις ακόλουθες διακρίσεις:
  α) Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και δεν χρησιμοποιούν τον κοινόχρηστο χώρο που τους έχει παραχωρηθεί με άδεια της δημοτικής αρχής, απαλλάσσονται από το τέλος που αναλογεί στο χρονικό διάστημα ισχύος της απαγόρευσης ή του περιορισμού, σε περίπτωση δε που το τέλος για το συγκεκριμένο διάστημα έχει ήδη καταβληθεί πριν από την απόφαση απαλλαγής, μπορεί με αυτή να ρυθμίζεται ο τρόπος συμψηφισμού με μελλοντική υποχρέωση καταβολής του ίδιου τέλους.
  β) Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, απαλλάσσονται του τέλους καθαριότητας για το διάστημα της διακοπής. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί για το εν λόγω διάστημα, μπορεί με την απόφαση απαλλαγής να συμψηφίζονται με μελλοντικές καταβολές του ίδιου τέλους.
  γ) Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, απαλλάσσονται του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και τα τέλη παρεπιδημούντων για το διάστημα της διακοπής. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί για το εν λόγω διάστημα, μπορεί με την απόφαση απαλλαγής να συμψηφίζονται με μελλοντικές καταβολές του ίδιου τέλους.
 5. Παράταση μέχρι και την 31/8/2020 των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων, που λήγουν ή έληξαν στο χρονικό διάστημα 11/3/2020-30/4/2020. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρύθμισης ή διευκόλυνσης, που εμπίπτουν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 11/3/2020 οφειλών αναστέλλεται μέχρι και την 31/8/2020, και απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις. Μέχρι την 31/8/2020 παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρύθμισης ή διευκόλυνσης, που εμπίπτουν στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ αναστέλλονται επίσης έως την 31/8/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμών την 1/4/2020 οφειλών, χωρίς προσαυξήσεις.
 6. Απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής των τροφείων βρεφικών, παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ, του δημοτικού ωδείου και του δημοτικού ΙΕΚ, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή απαγορευθεί προσωρινά για λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
 7. Η ίδια απαλλαγή ισχύει και για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας, στις οποίες ο μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που τελεί υπό καθεστώς αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εξαιτίας του κορονοϊού, εφόσον η σύμβαση του εργαζομένου έχει ανασταλεί για το συγκεκριμένο λόγο και αυτή είχε ήδη καταρτισθεί κατά το χρόνο που άρχισε η εφαρμογή του έκτακτου μέτρου της αναστολής ή της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης.