Στο πλαίσιο της μέριμνας για την προστασία των πολιτών και των μέτρων υγιεινής κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, για τη διευκόλυνση της εξέτασης των θεμάτων από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) καθώς και από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, αποφεύγοντας να μεταβαίνουν οι ίδιοι στους χώρους.

Καλούνται οι πολίτες να αποστέλλουν τις υποθέσεις τους:

• μέσω διαδικτύου (email: [email protected]),

• ταχυδρομικώς (Διεύθυνση : Αμαλιάδος 17, τκ 11523)

• και μέσω τηλεφώνου (2106475101, 2106475102, 2106475103),

Οι δια ζώσης συναλλαγές των πολιτών με τις γραμματείες των ανωτέρω συμβουλίων δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεότερης ανακοίνωσης.

Όπως ξεκαθαρίζεται από το ΥΠΕΝ, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊο, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη των υποθέσεών των πολιτών στα ανωτέρω συμβούλια.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής συζητήθηκαν και επιλύθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα:

• Χαρακτηρισμός διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Μαυροδήμου και Θεμιστοκλέους, στον οικισμό «Μαρτίνο» της Δ.Ε. Οπουντίων του Δήμου Λοκρών, κτίριο που αποτελεί τοπόσημο του πυρήνα του οικισμού ως κατοικία του Γεωργίου Κουτσούρη, σημαντικής προσωπικότητας της ιστορίας του οικισμού και αφετέρου διαθέτει ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα κατοικίας αυτής της περιόδου

• Χαρακτηρισμός διατηρητέων δύο κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Ευπλοίας 23 και Ευπλοίας 27 του Δήμου Πειραιά τα οποία αποτελούν ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό σύνολο με στοιχεία νεοκλασσικής μορφολογίας

• Χαρακτηρισμός διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Χαλκιδικής 74 στην περιοχή του Βοτανικού

• Καθορισμός συμπληρωματικών ειδικών όρων, περιορισμών δόμησης και χρήσης του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Καραολή Δημητρίου 22, στο Ο.Τ. 63 του Δήμου Χαλανδρίου.

• Έγκριση άδειας αλλαγής χρήσης του ασκεπούς κτιρίου 18 σε χώρο ανοικτού θεάτρου και μουσικών εκδηλώσεων, του διατηρητέου συγκροτήματος επί της Λ. Πειραιώς 52 & Ελ. Βενιζέλου στον Πειραιά, το οποίο χρησιμοποιείται από το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος.

• Υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 117, παρ.1 του ν. 4495/2017 (167 Α΄/2017), «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», αυθαίρετων κατασκευών για 7 διατηρητέα κτίρια εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, 1 κτιρίου εντός των ορίων του Δήμου Κέρκυρας, και 1 κτιρίου εντός των ορίων του Δήμου Καλλιθέας.