Με ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς το προσωπικό των σούπερ μάρκετ, που δουλεύει εντατικά και με διευρυμένο ωράριο από αύριο, ξεκίνησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τις δηλώσεις του από σούπερ μάρκετ, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί φορώντας μάσκα.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως βάζει τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ σε επιπλέον δοκιμασία από αύριο, με την αύξηση του ωραρίου, σημειώνοντας πως το ωράριο θα είναι πλέον 7-10 τις καθημερινές και 9-5 τις Κυριακές, αρχής γενομένης από αύριο Πέμπτη. «Και θα δούμε από Δευτέρα εάν αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστεί» σημείωσε.

Αναφορικά με τα αντισηπτικά, από την Παρασκευή ξεκινά η παράδοση στα καταστήματα μιας μεγάλης παρτίδας καθώς έχει αρχίσει παραγωγή εκατοντάδων τεμαχίων την ημέρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας: «έχουμε ήδη πάρει μέτρα στην ΠΝΠ για να απλοποιήσουμε τη διαδικασία εισαγωγής αιθυλικής αλκοόλης για να έχουμε και τις επόμενες εβδομάδες επάρκεια».

Για τις μάσκες «ξέρουμε πως έχουμε 1.250.000 στην Ελλάδα και ήδη οι εισαγωγείς έχουν κάνει παραγγελία αρκετά εκατομμύρια» είπε ο κ. Γεωργιάδης και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση κατάσχεσης, εφόσον τα προϊόντα αυτά δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης. Μόνο αν δεν δηλώνονται, που σημαίνει πως κάποιος έχει σκοπό την αισχροκέρδεια, μόνο τότε θα κατάσχονται, εξήγησε.

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως με το που θα δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιέχει τη σχετική διάταξη, οι έλεγχοι που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι άμεσοι και «θα βάλουμε αμέσως τα πρώτα πρόστιμα σε εκείνους που το έχουν παρακάνει».

Διευκρίνισε πάντως πως «μέχρι σήμερα, που εκδίδεται η ΠΝΠ με τη διάταξη που βάλαμε, δεν υπάρχει παράβαση γιατί δεν υπήρχε ποσοστό κέρδους, μπορούσε ο καθένας να πουλάει όσο θέλει».

Οπότε, όποιος αύξησε τις τιμές «δεν είχε κάνει μέχρι τώρα κάποια παράβαση, έχει κάνει όμως βαθιά ανήθικη πράξη. Το να χρειάζεται να εξηγήσεις ότι δεν πρέπει τώρα να κερδοσκοπήσει κάποιος σε βάρος των ανθρώπων είναι και ζήτημα συμπεριφοράς και χαρακτήρα» δήλωσε.

Για τις λαϊκές αγορές και την απόφαση να συνεχίσουν να λειτουργούν, ο υπουργός Ανάποτυξης είπε πως αν έκλειναν ο κόσμος που πηγαίνει εκεί θα προστίθετο στον κόσμο που πάει στα σούπερ μάρκετ, και πρόσθεσε πως οι λαϊκές είναι ανοιχτές, οπότε υγειονομικά κρίθηκε πως μπορούν να μείνουν ανοιχτές.

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε και για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα για τους εργαζόμενους, και είπε: «Δεν θέλω να υποκριθώ πως δεν προκαλεί ζημία στην ελληνική οικονομία  όλο αυτό, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος πως είναι αναστρέψιμη βλάβη. Αν η Ελλάδα διατηρήσει τον καλό δρόμο που έχει και καταφέρουμε να ελέγξουμε τον κορονοϊό και να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη, στο τέλος όχι μόνο θα έχουμε κερδίσει το χαμένο έδαφος αλλά θα έχουμε βγει και κερδισμένοι».

«Η Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκό καλό παράδειγμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού» είπε ο κ. Γεωργιάδης, έλαβε πρώτη μέτρα και γι΄αυτό μέχρι σήμερα έχει ηπιότερα και όχι τα απολύτως αυστηρά που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πηγή: newsbeast.gr