Τραπεζάκια έξω, καταναλωτές να απολαμβάνουν τον πρωινό τους καφέ και αυξημένη κίνηση, συνθέτουν από νωρίς το πρωί το σκηνικό στα Χανιά, την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων. Η επανεκκίνηση της εστίασης βρήκε τις επιχειρήσεις έτοιμες και προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, καθώς οι προετοιμασίες είχαν κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Στο παλιό λιμάνι της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις τα τραπεζοκαθίσματα έχουν αναπτυχθεί με βάση τα νέα δεδομένα που προβλέπουν αύξηση του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, ενώ ίδια εικόνα υπάρχει στην πλατεία δικαστηρίων και σε άλλα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννη Παυλάκη το άνοιγμα της εστίασης βοηθά στην ψυχολογία επιχειρηματιών και πολιτών.

«Το άνοιγμα των επιχειρήσεων και στην εστίαση είναι κάτι που περίμεναν με αγωνία επιχειρηματίες και πολίτες. Κανένας επιχειρηματίας δεν θέλει το κατάστημα του να είναι κλειστό. Ωστόσο, υπάρχει αγωνία για την επόμενη ημέρα» επισημαίνει ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να στηριχθούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Το κλείσιμο των καταστημάτων από την πανδημία έδωσε την ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανακαίνιση των χώρων τους.