Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε, αποκάλυψε πως η Γαλλία συμφώνησε να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε γαλλικά αεροπλάνα και μάλιστα να προμηθεύσει το Κίεβο με σχετικά όπλα, όχι όμως και μαχητικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 και αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ζελένσκι δήλωσε πως «δεν μίλησα για αεροπλάνα, μίλησα για πυραύλους, μίλησα για εκπαίδευση» είπε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε γαλλικά αεροσκάφη. «Νομίζω ότι τέτοιες συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη με τους Αμερικανούς», συνέχισε, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Παρίσι μέχρι τώρα δεν συζητούσε την πιθανότητα της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι θα χρειάζονταν πολλοί μήνες εκπαίδευσης των πιλότων. Η έναρξη αυτής της εκπαίδευσης ωστόσο θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να ανοίξει τον δρόμο και για την αποστολή των αεροπλάνων.

Όσον αφορά τα όπλα που θα παραχωρήσει η Γαλλία, ο Μακρόν δεν θέλησε να δώσει πολλές λεπτομέρειες. «Αποφασίσαμε να δώσουμε νέα πυρομαχικά» περιορίστηκε να πει.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, «η στρατηγική της Γαλλίας είναι απλή: βοηθάμε την Ουκρανία να αντισταθεί, να οργανώσει, τη στιγμή που εκείνη θα το επιλέξει, μια αντεπίθεση για να μπορέσει να οδηγήσει όλον τον κόσμο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους όρους που θα επιλέξει η ίδια, να οικοδομήσει μια βιώσιμη ειρήνη για την ίδια».

Πηγή: newsbeast.gr