Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε σε συνέντευξή του σήμερα (09/05) ότι ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού ολοένα να αυξάνεται καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει σχεδόν καμία πρόοδο.

Η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο και πλέον οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες επικεντρώνονται στην επίτευξη μιας νέας, διμερούς εμπορικής συμφωνίας μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος στα τέλη του έτους. Ωστόσο, οι συνομιλίες περιήλθαν γρήγορα σε αδιέξοδο μόλις ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βρετανία απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την πολιτική διακήρυξη στην οποία συμφωνήσαμε από κοινού και η οποία αφορά βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Μάας μιλώντας στην Augsburger Allgemeine.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι οι διαπραγματεύσεις είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο, όπως αυτό παρουσιάζεται στην πολιτική διακήρυξη», πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για το Brexit ούτε για το πώς θα μπορέσει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία αλλά ούτε και για το αν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να παραταθούν μετά το τέλος του έτους.

«Η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να παρατείνει την προθεσμία», εξήγησε ο Μάας, για να συμπληρώσει: «Αν αυτό δεν αλλάξει, στο τέλος του έτους θα πρέπει εκτός από τον κορονοϊό να αντιμετωπίσουμε και το Brexit».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε χθες ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστήσει το ήδη δύσκολο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων «σχεδόν αδύνατο», ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν εύλογο να υπάρξει παράταση στις συνομιλίες.

Πηγή: newsbeast.gr