Το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει ένα εξειδικευμένο παράρτημα του ΠΟΥ στη Μόσχα και θα μεταφέρει τις λειτουργίες του στη Δανία. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τις εκκλήσεις ήδη από τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, να κλείσει η δομή αυτή στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η διαδικτυακή συνεδρίαση σήμερα, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε το μέτρο, συγκλήθηκε μετά το αίτημα μιας ομάδας 30 κρατών τον περασμένο μήνα για διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης.

Στην επιστολή τους τα κράτη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμιζαν «τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία στην Ουκρανία και πέραν» της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, που «συνεχίζουν να είναι ένα θέμα μέγιστης σημασίας».

Η ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 χώρες, εκ των οποίων αρκετές βρίσκονται στην κεντρική Ασία.

Τα κράτη μέλη στην πλειονότητά τους ενέκριναν την απόφαση να κλείσει το συγκεκριμένο «γραφείο πρόληψης και ελεγχου των μη μεταδοτικών ασθενειών» στη Μόσχα και να μεταφέρει τις λειτουργίες του στο περιφερειακό γραφείο στη Δανία «το αργότερο» την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το μέτρο δεν αφορά αντιθέτως το γραφείο του ΠΟΥ για τη Ρωσία.

Πηγή: newsbeast.gr