Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Λευκορωσία φέρονται να βοήθησαν ομάδα μεταναστών να περάσει παράνομα στη Λιθουανία, σύμφωνα με την καταγγελία της συνοριοφυλακής τους κράτους της Βαλτικής.

Βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook δείχνει, κατ’ αυτή, ένοπλους Λευκορώσους να συνοδεύουν μετανάστες στον φράχτη που κατασκεύασαν οι λιθουανικές αρχές πέρσι, όταν δεκάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να μπουν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τη λιθουανική συνοριοφυλακή, οι Λευκορώσοι αστυνομικοί προκάλεσαν ζημιά στον φράχτη για να περάσουν οι μετανάστες, κόβοντας συρματόπλεγμα και παραβιάζοντας πόρτα.

Η ομάδα των μεταναστών συνελήφθη από τη λιθουανική συνοριοφυλακή λίγη ώρα μετά τη διέλευσή της, ενώ οι Λευκορώσοι αστυνομικοί κρύβονταν πίσω από βλάστηση στην περιοχή προτού αποχωρήσουν με αυτοκίνητο, πάντα σύμφωνα με τις αρχές στο Βίλνιους.

Διενεργείται έρευνα γα την υπόθεση.

Το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε ήδη τον Σεπτέμβριο νότα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση στο Μινσκ για επανειλημμένες περιπτώσεις που προκλήθηκε «ζημιά από πρόθεση» στον φράχτη, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021.

Η Λιθουανία μοιράζεται σύνορα σχεδόν 680 χιλιομέτρων με τη Λευκορωσία. Τα σύνορά της είναι επίσης εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αντιδρώντας στην κρίση του 2020, το Βίλνιους ενίσχυσε τη φύλαξη των συνόρων και κατασκεύασε φράκτη 550 χιλιομέτρων, ύψους 4 μέτρων με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή του.

Η ΕΕ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα ότι μετέφερε μετανάστες από περιοχές όπου μαίνονται κρίσεις στη χώρα του και κατόπιν τους έστειλε στα εξωτερικά της σύνορα εν είδει αντιποίνων και για να ασκήσει πίεση στις Βρυξέλλες, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησής του.

Πηγή: newsbeast.gr