Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και αναφέρθηκε στο πρόσφατο σεισμό στη Θήβα, τονίζοντας ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά το φαινόμενο, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μικρός μεν, αλλά υπαρκτός κίνδυνος να σημειωθεί χτύπημα του εγκέλαδου, που θα είναι πολλά Ρίχτερ.

«Από τον Δεκέμβριο του 2020, εδώ δηλαδή και 16 μήνες, έχει αρχίσει μια ασθενής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών και μέχρι τώρα έχει δώσει 3.000 σεισμούς με μέγεθος έως 4,7 βαθμών Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά.

«Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία βλέπουμε, και αυτό είναι ένα πόρισμα δεκάδων επιστημόνων που δημοσίευσαν μία εργασία σε διεθνές περιοδικό, ότι στην περιοχή των Θηβών το 1914 εκδηλώθηκε ένας σεισμός των 6 βαθμών περίπου. Θεωρούμε ουσιαστικά οροφή αυτόν τον σεισμό με πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Πολύ μικρή πιθανότητα αλλά πιθανή», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η μέτρηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για τον τελευταίο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στη Θήβα

Η σύγκριση με το Αρκαλοχώρι

Μεταξύ άλλων, ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε πως παρόμοια σεισμική ακολουθία είχε παρατηρηθεί και στο Αρκαλοχώρι, όμως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι το γεοτεκτονικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο των Θηβών είναι τελείως διαφορετικό από την Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλει η μια κατάσταση να ακολουθήσει την άλλη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) προετοιμαζόμαστε «στο μέτρο που μπορούμε να προετοιμαστούμε γιατί ένας σεισμός δεν μπορεί να σταματήσει όπως λόγου χάρη μία πυρκαγιά ή μια πλημμύρα».