Μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ρωτά εάν «θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία» από πλευράς Κομισιόν «για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κύρτσος κατέθεσε την ερώτηση με αφορμή «την πρόσφατη επιβολή εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από τον Καναδά», προκειμένου να πάρει απάντηση από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- έθεσε ο ίδιος ο ευρωβουλευτής στη σημερινή ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κύρτσος, στην ερώτησή του αναφέρει ότι «η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έδειξε ότι τα τουρκικά οπλικά συστήματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση drones, χρησιμοποιούνται με επιθετικό τρόπο για την κλιμάκωση της έντασης σε περιοχές στρατηγικής σημασίας» και σημειώνει ότι «ήδη, ο Καναδάς επέβαλλε, έστω με καθυστέρηση, εμπάργκο στην πώληση σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία, γιατί τα τουρκικά drones στηρίζονται και στην τεχνολογία που πούλησαν καναδικές εταιρείες στην Τουρκία».

«Γιατί δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Καναδά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον μάλιστα ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων για όσα κάνει η Τουρκία σε Λιβύη, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο, δεν στρέφεται κατά του τουρκικού λαού, αλλά κατά του αντιδημοκρατικού, ισλαμο-εθνικιστικού και διεθνώς επιθετικού καθεστώτος Ερντογάν;», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν «σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία».

Ασημακοπούλου: Ας βρούμε επιτέλους το θάρρος και τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν

«Ας βρούμε επιτέλους το θάρρος και τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν προτού να είναι αργά», τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη σημερινή της ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενη στην αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Επισήμανε, επίσης, ότι ενώ «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα ζητά κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μόνο ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα στηρίξει τους Αζέρους κατά των Αρμενίων “με κάθε δυνατό τρόπο”» και, απευθυνόμενη στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, προσέθεσε: «Και ρωτάω κ. Μπορέλ, τι θα πει “με κάθε δυνατό τρόπο” όταν το λέει ο πρόεδρος μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει καν τη θηριωδία και το φρικαλέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που λέγεται Γενοκτονία των Αρμενίων; Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ας βρούμε επιτέλους το θάρρος και τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν προτού να είναι αργά».

«Η Ευρώπη στο παρελθόν άργησε να βρει το θάρρος και τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον Χίτλερ και το αποτέλεσμα ήταν το ολοκαύτωμα των Εβραίων», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της.

Πηγή: newsbeast.gr