Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα τα τελευταία 24ωρα. Σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην εθνική κυριαρχία επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί τα μέρη που την απαρτίζουν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και να αναγνωρίσουν τις αποσχισθείσες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Η αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι απαραίτητη και (είναι) η μοναδική δυνατή απόφαση” υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την επομένη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών αυτών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αν μιλάμε για τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα κομβικά έγγραφα…είναι η Διακήρυξη η σχετική με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών», είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεκτρέπεται ως προς αυτό από το 2014 που ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα πρόεδρος ανετράπη στο Κίεβο και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοδυτικό ηγέτη, αναγκάζοντας τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και να υποστηρίξει τους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές.

«Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, εκπροσωπεί όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους», είπε ο Λαβρόφ.

Σεργκέι Λαβρόφ

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη “τιμωρία της Ρωσίας“. Ήδη μας απειλούν με όλα τα είδη των κυρώσεων ή όπως ισχυρίζονται τώρα, με “την μητέρα των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα μας επιβληθούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», είπε ο Λαβρόφ.

Το Κρεμλίνο δηλώνει «ανοικτό» στη διπλωματία

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και δήλωσε ότι παραμένει «ανοικτό» στη διπλωματία με τη Δύση, την επομένη της αναγνώρισης από τη Μόσχα περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία, την οποία καταδίκασαν το Κίεβο και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του.

Ουκρανός στρατιώτης

«Η Ρωσία παραμένει ανοικτή σε όλα τα επίπεδα στις διπλωματικές επαφές, η ρωσική πλευρά έχει συμφέρον σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και οι επείγουσες, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες».

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να πει αν ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει ήδη στις δύο αποσχισθείσες περιοχές που συχνά αναφέρονται απλώς ως Ντονμπάς. ίπε πως η απόφαση να σταλούν δυνάμεις εκεί θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε ακόμη πως μια διακοπή από το Κίεβο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία το μόνο που θα έκανε θα ήταν να «επιδεινώσει τα πράγματα».

«Είναι ένα σενάριο που θα ήταν εξαιρετικά λυπηρό, που το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινώσει τα πάντα, όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τον πληθυσμό», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι σκέπτεται τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Ο επιτετραμμένος της Ουκρανίας στη Ρωσία ανακλήθηκε στο Κίεβο για διαβουλεύσεις

Το Κίεβο ανακάλεσε σήμερα «για διαβουλεύσεις» τον επιτετραμμένο του στη Μόσχα μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πλέον υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας στη Ρωσία, «ο επιτετραμμένος Βασίλ Ποκοτίλο ανακλήθηκε στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις», επεσήμανε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι το Κίεβο ενδέχεται να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Γερμανία αναστέλλει τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2

Αγωγός Nord Stream 2

Ενόψει της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

«Ισχυρή αύξηση της αβεβαιότητας» γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε σήμερα ότι η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αυξήσει «ισχυρά» την αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη.

«Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της αναγνώρισης από τη Ρωσία δύο περιφερειών που αποσχίσθηκαν από την Ουκρανία θα επιφέρει ισχυρή αύξηση αυτής της αβεβαιότητας», δήλωσε ο επίτροπος σε ομιλία που εκφώνησε σε τηλεδιάσκεψη.

Στις 10 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή είχε αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρώπη για το 2022 και προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2023.

Για την ευρωζώνη, υπολόγιζε σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και κατά 2,7% την επόμενη χρονιά, έναντι αντιστοίχως 4,3% και 2,4% που ανέμενε μέχρι τότε.

Ωστόσο ο Πάολο Τζεντιλόνι είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η αβεβαιότητα ήταν «αυξημένη» κυρίως εξαιτίας των εντάσεων με τη Ρωσία.

Πηγή: newsbeast.gr