Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει υποβληθεί σε τεστ του  κορονοϊού και δεν χρειάζεται να κάνει ένα τέτοιο τεστ καθώς είναι υγιής και δεν παρουσιάζει συμπτώματα ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Ο Πρόεδρος δεν είναι αναγκαίο να υποβληθεί σε τέστ κορονοϊού, επειδή ο ίδιος, δόξα σοι ο Θεός, νοιώθει περίφημα και συνεχίζει να εργάζεται με βάση το πρόγραμμα του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο Πεσκόφ είπε ότι όσοι έρχονται άμεσα σε επαφή μαζί του κάνουν το τέστ, όπως για παράδειγμα οι εργάτες της γέφυρας της Κριμαίας, του οποίους ο πρόεδρος Πούτιν βράβευσε στις 18 Μαρτίου στην Σεβασοτύπολη.

«Πράγματι, έτσι έγινε. Θεωρούμε ότι αυτά είναι επιβεβλημένα μέτρα πρόληψης. Για να μπορεί ο πρόεδρος να συνεχίσει να εργάζεται με βεβαιότητα, όλοι όσοι τον περιβάλλουν, πρέπει να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 199 κρούσματα, που είναι πολύ λιγότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί απότομα τις επόμενες μέρες, ενώ ένα άτομο που είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό έχει πεθάνει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο ίδιος είχε κάνει τεστ κορονοϊού όπως και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου.

Συζητήσεις για εμβόλιο και μέτρα για την οικονομία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας στη χώρα σε συνθήκες ισχυρών διακυμάνσεων και φαινομένων κρίσης στις διεθνείς αγορές, την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τις διεθνείς τηλεφωνικές επαφές που είχε κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοπσονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του ΣΑ της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, ο διευθυντής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Καλκόλτσεφ, ο ειδικός απεσταλμενος του Ρώσου προέδρου για ζητήματα προστασίας του περιβάλλονοτος , οικολογίας και μεταφορών Σεργκέι Ιβανόφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κατασκοπείας Σεργκεί Ναρίσκιν.

Στα 63 κρούσματα κορονοϊού στη Βοσνία

Εξήντα εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, με το επίκεντρο του ιού να βρίσκεται στη Μπάνια Λούκα, όπου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 34 ασθενείς με COVID-19 και περίπου 2.000 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στο μεταξύ, ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοιού «αποτυπώνεται» με σημαντικές ζημίες στον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μόνο τον Μάρτιο έχουν ακυρωθεί 850.000 κρατήσεις. Για τη μείωση της πίεσης που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όλες οι εμπορικές τράπεζες αποφάσισαν την τρίμηνη αναστολή της αποπληρωμής δανείων.

Μαυροβούνιο: 13 τα κρούσματα κορονοϊού

Σε 13 ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο Μαυροβούνιο, ανακοίνωσαν, σήμερα, οι αρμόδιες Αρχές. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι τρία κρούσματα συνδέονται με το πρώτο κρούσμα Covid-19 στη χώρα.

«Αυτό υποδηλώνει το γεγονός ότι δεν συμμορφωνόμασταν με τις οδηγίες για κοινωνική απομόνωση», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μπόμπαν Μουγκόσα, προσθέτοντας ότι 4.369 άτομα είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Οι αρχές του Μαυροβουνίου έχουν θεσπίσει νέα μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με το οποία δεν μπορούν να ταξιδέψουν μαζί με αυτοκίνητο περισσότεροι από δύο ενήλικες.

Χθες βράδυ, περίπου 600 υπήκοοι Μαυροβουνίου έφθασαν αεροπορικώς στη χώρα, από τη Ρωσία και τη Βρετανία και σήμερα επιστρέφουν όσοι ήταν στη Ρώμη και τη Μαδρίτη, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Όλοι τους θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για να βοηθήσει στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Ένα από αυτά είναι η καθυστέρηση, για διάστημα 90 ημερών, των πληρωμών δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων.

Πηγή: newsbeast.gr