Σε νέες δηλώσεις για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, το χρονικό αλλά και το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης, προχώρησε το Σάββατο ο δικηγόρος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» ο Αλέξης Κούγιας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη διαρροή τμήματος της δικογραφίας. «Έχει διαρρεύσει μέρος της δικογραφίας, και μάλιστα επιλεκτικά γιατί το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της δικογραφίας, η προφορική απολογία του κατηγορουμένου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Έχει δημοσιοποιηθεί μόνο το απολογητικό υπόμνημα και αυτό επιλεκτικά και εκτίθεται ο εντολέας μου», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης.

«Πράγματι υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να τηρεί ο αστυνομικός όταν καταδιώκει κάποιον. Αφού έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τον καταδιωκόμενο ηχητικά ή με φανούς και ηχητικά, έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάνοντας προειδοποιητικές βολές και ακολούθως μπορεί είτε να χτυπήσει – εάν είναι πεζός – σε τέτοιο σημείο τον καταδιωκόμενο, που να του προκαλέσει μία «μικρή ζημιά» και όχι τη ζωή του, αλλά όταν αντιληφθεί ότι κινδυνεύει η ίδια η ζωή του αστυνομικού ή κάποιου συναδέλφου του ή ενός πολίτη, μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο του και να του αφαιρέσει τη ζωή, χωρίς να έχει συνέπειες», σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Αναλυτικά σχολίασε και το χρονικό της υπόθεσης, τονίζοντας πως κατά την καταδίωξη οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δε γνώριζαν ποιον καταδίωκαν. «Ξεχνάμε ένα προηγούμενο. Όλοι μιλούν για έναν ανήλικο. Σε αυτή την καταδίωξη δεν υπήρχε κανένας ανήλικος. Η γνώση που είχαν τα δύο πληρώματα των δικυκλιστών ήταν ότι ένας πολίτης, αδιευκρίνιστου ηλικίας και αδιευκρίνιστου χρώματος, έχει διαπράξει μία παράνομη πράξη, έχει κλέψει βενζίνη. Τους το λέει ο υπάλληλος και ξεκινούν να αναζητούν το αυτοκίνητο στην περιοχή. Προλαβαίνουν το αυτοκίνητο σε ένα κόκκινο φανάρι και εκεί η μία μοτοσυκλέτα πλησιάζει, η άλλη μοτοσυκλέτα που βρισκόταν ο εντολέας μου κρατά απόσταση ασφαλείας και ειδοποιούν και λένε να σταματήσουν για να κάνουν έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη μοτοσυκλέτα τον πλησιάζει και ο καταδιωκόμενος φέρεται εναντίον της και η οποία εν συνεχεία βγαίνει από τον δρόμο. Εκεί ο εντολέας μου αποφασίζει να πυροβολήσει χαμηλά, και αυτό αποδεικνύεται, δύο φορές προειδοποιητικά. Η σφαίρα με την αναπήδηση πάει στον τοίχο ενός ξενώνα και η άλλη είχε δυστυχώς αυτό το αποτέλεσμα. Ο αστυνομικός δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει», συνέχισε περιγράφοντας το χρονικό της καταδίωξης που οδήγησε στον πυροβολισμό του 16χρονου.

Για τις ενέργειες που έκαναν μετά οι δικυκλιστές της αστυνομίας ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε πως, «περίμεναν την ΟΠΚΕ, και ανακάλυψαν στη συνέχεια ότι ο οδηγός είναι τραυματισμένος.

Για την διαφωνία του ανακριτή και του εισαγγελέα, ο δικηγόρος του αστυνομικού σχολίασε πως «ο ανακριτής που έκανε την ανάκριση είναι ο μόνος που έρχεται σε επαφή με τον κατηγορούμενο. Αυτός τον υποδέχεται, αυτός δίνει την προθεσμία, αυτός ανακρίνει. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που ασκεί την ποινική δίωξη. Ρώτησε απλώς τον εντολέα μου εάν ισχύουν αυτά που είπε στον ανακριτή, και φύγαμε περιμένοντας την γνωμοδότηση. Ο ανακριτής είπε ότι πρέπει να παραμείνει ελεύθερος ο εντολέας μου χωρίς περιοριστικούς όρους».

«Υπήρξε ένας μάρτυρας που πήγε και κατέθεσε κρυφά χωρίς να το γνωρίζει κανείς και φέρεται να υποστήριξε αυτά ακριβώς που είπε ο αστυνομικός. Αυτή η κατάθεση άρθηκε πριν το απολογητικό υπόμνημα του αστυνομικού», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις εμπρηστικές δηλώσεις του πατέρα του 16χρονου ότι «θα πάρει τον νόμο στα χέρια του», ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Το συγκεκριμένο πρόσωπο που δήλωσε ότι θα πάρει τον νόμο στα χέρια του δεν είναι άγνωστο στη δικαιοσύνη. Έχει 3 σελίδες ποινικό μητρώο, έχει αδικήματα για κατ’ επανάληψη εγκληματικές πράξεις έχει βεβαρημένο παρελθόν».

«Έχουμε την εξής διάταξη για τον 16χρονο. Το πρώτο είναι η κλοπή, το δεύτερο είναι ότι οδηγεί χωρίς δίπλωμα και το τρίτο είναι ότι αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο εις βάρος των αστυνομικών», είπε ο κ. Κούγιας.

Πηγή: newsbeast.gr