Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), που διαθέτει κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται αξιωματούχους. Οι συζητήσεις θα γίνουν εν μέσω εκκλήσεων ευρωβουλευτών να επιτραπεί μία κατ’ εξαίρεση χρήση του ΕΜΣ για τη χωρίς προηγούμενο κρίση υγείας και οικονομική κρίση.

Η οικονομική δύναμη πυρός του ΕΜΣ, ο οποίος είναι το ισχυρότερο ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να δώσει τη μεγαλύτερη έως τώρα δημοσιονομική ώθηση στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά μία τέτοια κίνηση θεωρείται ακόμη από πολλούς ως πιθανόν πρόωρη και δύσκολο να συμφωνηθεί. Αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι εξετάζονται έκτακτες επιλογές δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών, με τις οικονομίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης να αναμένεται να μπουν σε ύφεση φέτος.

Ο ΕΜΣ σχεδιάστηκε για να βοηθά τις χώρες που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές, αλλά το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει τώρα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σχετικά χαμηλές. Θα μπορούσε, ωστόσο, να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters, προσθέτοντας ότι είναι υπό συζήτηση το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευτούν στην παροχή πρόσβασης σε προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ για τις χώρες της Ευρωζώνης που πιέζονται στις κεφαλαιαγορές λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβενς Γκίγκολντ, που είναι επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για οικονομικά θέματα.

Ο ΕΜΣ έχει σήμερα τη δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισ. ευρώ, αλλά η πρόσβαση στους πόρους του συνδέεται με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους, κάτι που θα επέτρεπε τη χρήση του στη σημερινή κρίση. Για τον λόγο αυτό, ευρωβουλευτές ζητούν μία κατ’ εξαίρεση χρήση του ΕΜΣ, ο οποίος σύμφωνα με τον Γκίγκολντ «δεν θα πρέπει να συνδέεται με οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας». «Οι δυνατότητες που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσω μίας πιστωτικής γραμμής για τη χρηματοδότηση ενός κοινού επενδυτικού μέσου», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η σοσιαλιστική ομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο, ο Μάρκους Φέμπερ, που είναι ο συντονιστής οικονομικών θεμάτων της κεντροδεξιάς ομάδας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν επιφυλακτικός. «Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κρίσεων και αν αποδεσμεύσουμε τα κεφάλαιά του αυτό θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα για επικείμενη καταστροφή στις αγορές», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ χρειάζονται την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων, περιλαμβανομένου του γερμανικού, το οποίο ήταν πολύ επιφυλακτικό στο παρελθόν στην αποδέσμευση τέτοιων κεφαλαίων. «Θα εκπλησσόμουν, αν βλέπαμε σύντομα ένα τέτοιο βήμα», είπε στο Reuters.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή. Η Κομισιόν πρότεινε την ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 37 δισ. ευρώ σε τομείς που τα έχουν ανάγκη, την άδεια στα κράτη να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και την παροχή εγγυήσεων ύψους έως 8 δισ. ευρώ για φθηνά δάνεια σε μικρότερες εταιρείες. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Ευρωβουλή.

«Τα μέτρα αποκλεισμού φέρνουν τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο»

«Η επιβολή αποκλεισμού φέρνει τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που είναι αφιερωμένη στην επιδημία του κορονοϊού.

«Γνωρίζουμε ότι η επιδημία δεν έφθασε στην κορύφωσή της. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια», προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος προτίθεται να παρουσιάσει κατά την συνεδρίαση οικονομικά μέτρα που απαντούν στα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.

«Σε αυτά περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ανάσχεση και την αντιμετώπιση της νόσου, στήριξη ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, που θα τους βοηθήσουν να περάσουν αυτήν την περίοδο» μέχρι το τέλος της πανδημίας, είπε.

Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κανόνες της ΕΕ για την δημοσιονομική πειθαρχία και τις κρατικές επιδοτήσεις δεν θα εμποδίσουν σε τίποτε τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους, τόνισε ο Μάριο Σεντένο.

«Η ευελιξία είναι εδώ και θα χρησιμοποιηθεί», είπε αναφερόμενος στην ρήτρα διαφυγής που περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.

«Οι εθνικές προσπάθειες καταβάλλονται χέρι με χέρι με πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε.

Πηγή: newsbeast.gr