Η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του αγαθού της δημόσιας υγείας αποτελούν προτεραιότητες και έπεται η οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με φόντο την κρίση με τον κορονοϊό.

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη δέσμη μέτρων, ο κ. Σταϊκούρας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες, ανακοινώνοντας δέκα μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους και μερική κάλυψη ενοικίου.

Βασικοί άξονες:

1.Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά. Τα μέτρα είναι οριζόντια και αφορούν επιχειρήσεις είτε μένουν ανοιχτές είτε κλείνουν με κυβερνητική εντολή ή με δική τους επιθυμία Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης λειτουργίας. Η περίοδος εφαρμογής αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτηθεί θα δοθεί παράταση.

  • Αναστέλλονται έως τέλη Ιουλίου καταβολή οφειλών ΦΠΑ πληρωτέες τον Μάρτιο
  • Αναστέλλονται βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ
  • Αναστέλλεται η καταβολή δόσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.

Προϋπόθεση αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι η διατήρηση των  υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

2. Χρηματοδότηση με διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης με τη μορφή επιστρεπτέων ποσών και περίοδο χάριτος, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τζίρο και μισθολογικό και η μισθολογικό κόστος.  Προϋπόθεση λήψης και πάλη η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3. Εργαζόμενοι. Όλοι των οποίων αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω αναστολής με κυβερνητική εντολή θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ στην αρχή Απριλίου. Αφορά περίπου 500,000 εργαζόμενους. Το κόστος καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά, συνταξιδιοτικά και δικαιώματα υγείας των εργαζομένων. Αναστέλλεται και πλήρως η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.

4. Αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.

5. Επιπλέον αυτών των 2 δισ θα διατεθούν κι άλλα ποσά από το ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο.

6. Μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε απαραίτητα προϊόντα όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ. ά.

7. Παρέμβαση στην αγορά ακινήτων σε μια λογική διαμοιρασμού του βάρους. Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητα θα προβλεφθεί να καταβάλλουν το 60% του μισθώματος για Μάρτιο και Απρίλιο, το ίδιο και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες προβλέπεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες

8. Παράταση της εκτιμητικής αύξησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις αντικειμενικές αξίες, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές

9. Η ΑΑΔΕ άμεση αποπληρωμη όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και απλοποίηση διαδικασιών για να μην στερείται ρευστότητα η ελληνική οικονομία.

10.  Τράπεζες αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο πληρωμές χρεολυσίων, αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται. Πρέπει όμως να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω των τραπεζών να ενισχυθεί η ρευστότητα τνω επιχειρήσεων.

Πηγή: newsbeast.gr