Η ανταρτική οργάνωση ELN, που θεωρείται ο τελευταίος ένοπλος πυρήνας των ανταρτών στην Κολομβία, ανακοίνωσε σήμερα πως κηρύσσει μονομερή εκεχειρία ενός μήνα, ως μία «ανθρωπιστική κίνηση» εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρεται σε ανακοινωθέν που δημοσίευσε ομάδα Γερουσιαστών που στηρίζει την προοπτική ειρήνευσης με το ένοπλο κίνημα.

«Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός κηρύσσει μονομερή εκεχειρία, που τίθεται σε ισχύ από την 1η του μηνός κι έως την 30ή Απριλίου, ως ανθρωπιστική χειρονομία προς τον λαό της Κολομβίας, που υποφέρει από το δράμα του κορονοϊού και μετρά έως σήμερα 702 κρούσματα και δέκα νεκρούς, τονίζει στο ανακοινωθέν του το κίνημα ELN, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αντάρτες επικαλούνται και την έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός σε όλες τις συρράξεις στον κόσμο, καθώς και το αίτημα «προς την ίδια κατεύθυνση» που εξέπεμψαν «οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της Κολομβίας.

Στο ίδιο ανακοινωθέν, που διένειμε ο αριστερός Γερουσιαστής Ιβάν Σεπέδα, τονίζεται ωστόσο πως η ένοπλη οργάνωση «διατηρεί το δικαίωμα» της άμυνας απέναντι στις «επιθέσεις» των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως και των εμπόρων ναρκωτικών, από τους οποίους διεκδικεί τον έλεγχο πολλών περιοχών της χώρας.

«Καλούμε την κυβέρνηση να διατάξει τον στρατωνισμό των δυνάμεών της», προσθέτει ο ELN, καλώντας επίσης τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε να επανενεργοποιήσει την επαφή με την αντιπροσωπεία των ανταρτών στην Κούβα, ώστε να αρχίσουν διαβουλεύσεις για μία «διμερή και προσωρινή κατάπαυση του πυρός».

Την Πέμπτη, επαύριο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Κολομβία, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση από τους αντάρτες τριών ομήρων τους κολομβιανής υπηκοότητας, που είχαν απαχθεί προ ενός μηνός.

Πηγή: newsbeast.gr