Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας έθεσε κατά μέρους τις αρχικές επιφυλάξεις της και ζήτησε πλέον από τις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις να συνδράμουν τις προσπάθειές της να ανασχέσει τη μετάδοση του κορονοϊού.

Τον προηγούμενο μήνα η Καταλονία -της οποίας οι μεθοδεύσεις τα τελευταία χρόνια για την ανεξαρτησία της έχουν επανειλημμένως προκαλέσει ένταση με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη- είχε διαμηνύσει πως μία αρωγή των ενόπλων δυνάμεων είναι «παντελώς μη αναγκαία».

Σήμερα η υπεύθυνη Υγείας της περιοχής Άλμπα Βέρτζες δήλωσε μιλώντας στο Catalunya Radio, πως πλέον η βοήθεια του στρατού είναι ευπρόσδεκτη.

«Χρειαζόμαστε χέρια. Αυτό σημαίνει πως εάν (ο στρατός) διαθέτει γιατρούς και νοσηλευτές, αυτό τους κάνει διαθέσιμους για εμάς», τόνισε η Βέρτζες, τονίζοντας πως η δυνατότητα της Καταλονίας σε ΜΕΘ είναι «στα όριά της», όμως τα νοσοκομεία εφευρίσκουν λύσεις.

Η Καταλονία είναι η δεύτερη βαρύτερα πληγείσα περιοχή από την πανδημία στην Ισπανία με 2.093 θανάτους και 21.804 κρούσματα, ενώ 1.855 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της περιφέρειας μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασιζόμενο σε στοιχεία του Reuters.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κιμ Τόρα, που στο παρελθόν είχε αναφερθεί με σχεδόν ρατσιστικού τύπου σχόλια για την «υπεροχή της Καταλανικής φυλής» απέναντι στους Καστιλιάνους Ισπανούς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό SER Catalunya δήλωσε πως θα είναι ευγνώμων για όποια βοήθεια προσφέρουν στρατιωτικοί και γιατροί από άλλες περιοχές της χώρας.

Οι μονάδες εκτάκτων καταστάσεων του στρατού στήνουν νοσοκομεία εκστρατείας, καταφύγια και μονάδες απολύμανσης σε όλες τις περιοχές της Ισπανίας, περιλαμβανομένης και της Καταλονίας, που αριθμεί 7,5 εκατ. από τα συνολικά 47 εκατ. κατοίκους της Ισπανίας.

Πηγή: newsbeast.gr