Μετά την ανακοίνωση αύριο Τρίτη 28 Απριλίου στις έξι το απόγευμα του βασικού χρονοδιαγράμματος της σταδιακής μετάβασης στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την άρση των μέτρων θα εξειδικεύσουν στη συνέχεια έξι υφυπουργοί και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα στην ενημέρωση μετά τη δήλωση θα συμμετέχουν:

  • ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος,
  • ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης,
  • ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς,
  • ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης,
  • ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και
  • ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Βήμα – βήμα πώς θα ανοίξουν καταστήματα

Σε επιμέρους στοχευμένες διαδοχικές φάσεις που εκτείνονται χρονικά έως τον Ιούνιο θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν λόγω κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κανόνας θα είναι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων να απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά – και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους – οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.

Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο.

Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και – αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών – και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.

Πηγή: newsbeast.gr