Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση αστυνομικών της Γαλλίας έδωσε στην κυβέρνηση τελεσίγραφο, λέγοντάς της να εφοδιάσει τους αστυνομικούς με μάσκες και γάντια που χρειάζονται, προκειμένου να εφαρμόσουν το μέτρο της καραντίνας, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος τα μέλη της να εγκαταλείψουν τα πόστα τους.

Η ένωση Alliance union λέει ότι δίνει στην κυβέρνηση διορία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να παράσχει επαρκείς μάσκες, γάντια και αντισηπτικά τζελ στους αστυνομικούς της, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν κατά βούληση, και όχι μονάχα υπό τις εντολές των ανωτέρων τους.

«Δεν υπάρχει κάνενας λόγος να γίνουμε θύματα μιας κυβερνητικής αποτυχίας να σχεδιάσει» σωστά, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Φρεντερίκ Λαγκάς, μέλος της Alliance union. «Θέλουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας στον μέγιστο βαθμό, όμως πρέπει να μπορούμε να εγγυηθούμε και τη δική μας ασφάλεια».

Ένα δεύτερο συνδικάτο, το CFDT, προέτρεψε τους αστυνομικούς του να αρνηθούν οποιοδήποτε καθήκον τους ανατεθεί, που θα τους φέρνει σε στενή επαφή με το κοινό, λόγω της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη Γαλλία ανέρχεται ήδη σε τουλάχιστον 264 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν άνω των 9000, περίπου 100.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη χώρα για να επιβάλουν το μέτρο της καραντίνας, κάτι το πρωτόγνωρο εν καιρώ ειρήνης.

Βάσει των περιορισμών στη δημόσια ζωή, οι πολίτες θα μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους μονάχα για να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, να γυμναστούν ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Όποιος κυκλοφορεί έξω θα πρέπει να έχει μαζί του ένα έγγραφο που να δικαιολογεί τη μετακίνησή του, ειδάλλως θα κινδυνεύει με πρόστιμο. Τις τελευταίες 24 ώρες, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί έλεγχοι έχουν διεξαχθεί και περισσότερες από 400 ποινές έχουν επιβληθεί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Ο ίδιος υποβάθμισε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι αστυνομικοί, επικαλούμενος ειδικούς του τομέα της δημόσιας υγείας που επιμένουν στη θέση ότι η χρήση μάσκας δεν προστατεύει εκείνους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. «Αυτό ισχύει και για την αστυνομία» είπε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Συστάσεις για ορθές πρακτικές ως προς τα κοινοτικά μέτρα δημόσιας υγείας και τις στρατηγικές διάγνωσης της νόσου COVID-19 δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή ειδικών και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η Επιτροπή συνιστά μια συντονισμένη προσέγγιση γι αυτό καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα συνιστώμενα μέτρα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες.

Όσον αφορά τη διάγνωση, συνιστάται να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό, καθώς και οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Χθες η επιστημονική επιτροπή πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα νοσοκομεία και ιδίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με την Επιτροπή, μέσω της χρήσης διαδικτυακών αιτήσεων και επισκέψεων, της αναβολής ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων που δεν επείγουν και της κινητοποίησης όλου του υγειονομικού προσωπικού, ειδικευμένου και εκπαιδευόμενου.

Σημαντικότερη προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η προστασία του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη της επιστημονικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Πηγή: newsbeast.gr