Αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού χωρίς να ξεπεράσει τα εγκεκριμένα όρια του χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Στολτς, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρξει ανάκαμψη στο κρίσιμο β’ εξάμηνο.

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ανέστειλε για πρώτη φορά το «φρένο χρέους» της χώρας στις 25 Μαρτίου εγκρίνοντας έναν επιπλέον προϋπολογισμό 156 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας covid-19.

Η «Ομπρέλα Προστασίας της Οικονομίας» που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση προέβλεπε επίσης κεφάλαια ύψους περίπου 600 δισ. ευρώ για την στήριξη εταιριών, εργαζομένων, ενοικιαστών, ανέργων. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται ακόμη να γίνουν προσωρινές επενδύσεις της κυβέρνησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτά τα επιπλέον 156 δισ. ευρώ θα παραμείνουν το ανώτατο όριο του χρέους της Γερμανίας, ο Στολτς απάντησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag: «Αν καταφέρουμε να μετακινήσουμε προς τα πάνω την οικονομική καμπύλη στο δεύτερο μισό του έτους, τότε ναι».

Ο Γερμανός υπουργός εξήρε εξάλλου το κοινωνικό σύστημα της χώρας το οποίο καθιστά εφικτή την παροχή μεγάλης στήριξης από το κράτος, όμως πρόσθεσε ότι μετά την κρίση ενδέχεται να υπάρξει αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα.

Ο Στολτς επεσήμανε ότι αν χρειαστεί, θα δοθούν οικονομικές ενισχύσεις και μετά το τέλος της καραντίνας.

«Στον σωστό χρόνο θα υιοθετήσουμε μέτρα για να ενισχύσουμε και πάλι την επιχειρηματικότητα», εξήγησε. «Αυτά τα μέτρα θα είναι όπως τα φαντάζονται οι οικονομολόγοι: στοχευμένα, ανάλογα με την περίπτωση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης και για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Πηγή: newsbeast.gr