Το υπουργείο Υγείας της Σομαλίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο ακόμη ένας ασθενής υπέκυψε στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, με τον απολογισμό των νεκρών να φθάνει τους 8, ενώ επιβεβαιώθηκαν 73 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 237 στην εμπόλεμη, φτωχή χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

Ένας ασθενής ανάρρωσε, κάτι που σημαίνει πως πλέον έχουν ιαθεί 4 από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν.

Τα περισσότερα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου θύματος στη χώρα, δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι η μετάδοση έγινε στην κοινότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως αναμένει νέα κρούσματα.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΟΗΕ εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο η πανδημία του κορονοϊού να εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς στη Σομαλία, με δεδομένες τις πολύ περιορισμένες δυνατότητες του συστήματος υγείας της χώρας.

Η κυβέρνηση της Σομαλίας έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων, ιδίως τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων, την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και την αναστολή των επιβατικών πτήσεων, τόσο των διεθνών όσο και του εσωτερικού. Τη 15η Απριλίου, επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

Η Σιγκαπούρη θα επεκτείνει κατά τέσσερις εβδομάδες, έως την 1η Ιουνίου, το μερικό lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση των μολύνσεων από τον κορονοϊό στην πόλη-κράτος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Λι Σιέν Λουνγκ.

Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν το κλείσιμο των περισσότερων χώρων εργασίας και των σχολείων, επρόκειτο αρχικά να ισχύσουν από τις 7 Απριλίου ως τις 4 Μαΐου.

Πηγή: newsbeast.gr