Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 χαρακτηρίζουν τα οικονομικά μέτρα για τον κορονοϊό ανεπαρκή, αλλά και ως «τρύπα στο νερό».

«Παρά τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή.

«Η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας, τον μήνα Μάρτη, είναι ομολογία ενοχής. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για το κύμα απολύσεων και την αρνητική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε αρκετούς κλάδους.

Σήμερα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα και όχι ευχολόγια. Πραγματικό μέτρο ανακούφισης για τους εργαζόμενους, που έχασαν τη δουλειά τους τις προηγούμενες μέρες, είναι να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αποκλειστούν από τη χρήση των ευνοϊκών -για τις επιχειρήσεις- κυβερνητικών μέτρων» τονίζει η ανακοίνωση.

Αναφέρει, στη συνέχεια, ότι «ενώ η κυβέρνηση επικαλείται “συνθήκες πολέμου” όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη δωρεάν διανομή του αναγκαίου υλικού προστασίας και προφύλαξης, αλλά ούτε καν προχωρά στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα», προσθέτοντας «από τα μέτρα της κυβέρνησης απουσιάζουν το πάγωμα οφειλών για τράπεζες και δάνεια, που πρέπει να ισχύσει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγόμενους “συνεπείς” δανειολήπτες».

«Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα μέτρα προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, που αποφάσισε το Eurogroup και εξειδικεύονται σε κάθε χώρα, θα φορτωθούν πάλι στο άμεσο μέλλον στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών. Πολύ περισσότερο αυτά τα έκτακτα μέτρα δεν συνιστούν κάποια φιλολαϊκή στροφή. Είναι η αναγκαία κρατική παρέμβαση προς όφελος του κεφαλαίου, που έχουμε δει κι άλλη φορά στο παρελθόν, και που αποτελεί αναμονή μιας νέας κρίσης, που θα πλήξει ιδιαίτερα τη λεγόμενη “εξωστρεφή οικονομία”, όπως η ελληνική» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Κριθαρίδης: Μια τρύπα στο νερό

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα, διατυπώνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης με σημερινή δήλωσή του.

Ο κ. Κριθαρίδης κάνει λόγο για «κάποια πενιχρά μέτρα για τους εργαζόμενους, ορισμένες αναβολές φόρων και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και ευνοϊκό δανεισμό για τις τελευταίες».

Στην ίδια ακριβώς «λογική» με την οποία για άλλη μια φορά η ΕΕ αποδεικνύεται εγκληματικά κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Κριθαρίδη «κάνει μία ακόμα τρύπα στο νερό με ισχνή έως μηδαμινή ενίσχυση της οικονομίας, των εργαζομένων και του δημοσίου συστήματος υγείας».

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 εκτιμά μάλιστα ότι «με αναστολές πληρωμών, δανεισμό, “ψίχουλα” και απλή μεταφορά ορισμένων ελαχίστων κονδυλίων από τον ένα τομέα στον άλλο, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανάσχεση της πρωτοφανούς κρίσης» και προσθέτει ότι χρειάζεται άμεσα δημοσιονομική επέκταση πέρα και έξω από την εμμονή στην ατολμία και τη «μη λύση» από την EE και το Eurogroup.

Πηγή: newsbeast.gr