Κάλεσμα στην πολιτεία και τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων να εφαρμόσουν αυστηρά το πλαίσιο που προβλέπεται για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοιού στα δικαστήρια απευθύνουν με κοινή τους ανακοίνωση δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι και προτείνουν την επαναλειτουργία τους στις 4 Μαίου 2020.

Ενόψει της αυριανής μερικής επαναλειτουργίας των δικαστηρίων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσού, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Γεώργιο Διαμάντη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών, κ. Σωτήρη Τριπολιτσιώτη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί στα δικαστικά κτίρια της Χώρας και στα Υποθηκοφυλακεία.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε ο περιορισμένος χρόνος που δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την έναρξη των δικαστηρίων η οποία θεωρούν ότι πρέπει να γίνει στις 4/5/2020. Όπως επισημαίνουν «Διαπιστώθηκε μετά από επικοινωνία που έγινε με τους κατά τόπους δικαστικούς σχηματισμούς της Χώρας και τα Υποθηκοφυλακεία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ως προς τα τηρητέα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας, ιδίως στην πλειοψηφία των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και σε πολλά περιφερειακά Ειρηνοδικεία».

Αναφέρουν, στην κοινή ανακοίνωση τους,  ότι «τα προβλήματα εντοπίζονται αφενός στην παντελή έλλειψη φύλαξης από δημόσια (αστυνομική) δύναμη, στην είσοδο των Ειρηνοδικείων και στα Δημόσια Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την κάλυψη αυτής της βασικής προτεραιότητας στους δικαστικούς χώρους καθώς και φύλαξης στην πλειοψηφία των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων της Χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση της κανονιστικής οδηγίας του ΕΟΔΥ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική ΚΥΑ για την παρουσία εντός των χώρων ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ευρισκομένων εντός των χώρων».

Επιπλέον, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι τονίζουν πως ενημερώθηκαν από «τους εκπροσώπους των Δικαστικών Υπαλλήλων ότι το αποσταλέν υλικό από το Υπουργείο, σε αρκετούς σχηματισμούς είναι οριακό.»

Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι τονίζουν πως κατατέθηκαν προτάσεις για τον διαχωρισμό των πινακίων των υποθέσεων προς εκδίκαση ανά ημίωρο και η αναγκαιότητα κατάθεσης των προβλεπόμενων εντύπων και δικογράφων με ηλεκτρονικά μέσα ενώ τονίζουν πως «η χρήση μάσκας κρίνεται υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των Δικαστηρίων και η τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ εντός των δικαστικών χώρων και πρέπει αυτό  να αποφασισθεί από τους Προϊσταμένους κάθε Δικαστηρίου ή Υποθηκοφυλακείου, σύμφωνα με τη σχετική αρμοδιότητα που τους έχει δοθεί από την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26804(ΦΕΚ Β 1588/25.4.2020)».

Αύριο κλιμάκια από της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας θα περιοδεύσουν στους χώρους των Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων για να ελέγξουν την υφιστάμενη κατάσταση και το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το Νόμο μέτρα για τη δημόσια υγεία και ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών.

«Καλούμε την πολιτεία και τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων να εφαρμόσουν αυστηρά το υφιστάμενο πλαίσιο, καθιστώντας τους ταυτόχρονα υπεύθυνους για οποιαδήποτε παρέκκλιση που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ιδίως σε χώρους που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του ιού» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους και καταλήγουν: «Η Δημόσια υγεία πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων μας και προεχόντως αυτών που έχουν την ευθύνη επιβολής και τήρησης των ακολουθητέων διαδικασιών χωρίς την παραμικρή έκπτωση και υστέρηση.»

Πηγή: newsbeast.gr