Τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους αυτόχθονας κυβερνήτης, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος κι ένας έφηβος, είναι στους 11 νεκρούς που ο κολομβιανός στρατός παρουσίασε ως αντάρτες τους οποίους σκότωσαν οι δυνάμεις του σε πρόσφατη επιχείρηση στα σύνορα με το Περού, κατήγγειλαν χθες Τετάρτη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι σκοτώθηκαν από τον στρατό δεν ήταν αντάρτες, αλλά άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων συντρόφων μας αυτοχθόνων», είπε ο Όσκαρ Ντάσα, εκπρόσωπος οργάνωσης που αντιπροσωπεύει τους αυτόχθονες λαούς της κολομβιανής Αμαζονίας (OPIAC), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, στα 11 θύματα, που ανώτατος αξιωματικός διαβεβαίωσε πως ήταν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, συγκαταλέγονταν ο αυτόχθονας κυβερνήτης Πάμπλο Πανδούρο, ο κοινοτάρχης Ντιβιέρ Ερνάντες και η γυναίκα του.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) επιβεβαίωσε ότι «κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού σκοτώθηκαν αυτόχθων κυβερνήτης, κοινοτάρχης και η σύζυγός του». «Είναι επείγουσα ανάγκη να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα», τόνισε ο Χουάν Παπίερ, ο βασικός ερευνητής της ΜΚΟ για την αμερικανική ήπειρο.

Το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, που έλαβε καταγγελία από την OPIAC, υπογράμμισε πως «ένας έφηβος 16 ετών» ήταν ανάμεσα στα θύματα και επίσης κάλεσε τις αρχές να «αποσαφηνίσουν το ταχύτερο» τι ακριβώς συνέβη, όπως μεταδίδουν Γαλλικό Πρακτορείο και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προχθές Τρίτη, ο στρατηγός Αλμπέρτο Ροδρίγκες δήλωσε πως οι 11 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο Πουέρτο Λεγκίσαμο, στο διαμέρισμα Πουτουμάγιο (νότια), ανήκαν στη Segunda Marquetalia (σ.σ. «Δεύτερη Μαρκετάλια», η ονομασία παραπέμπει σε ιστορική μάχη που οδήγησε στην ίδρυση των FARC), τη μια από τις δύο μεγαλύτερες φράξιες των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

«Η επιχείρηση δεν έγινε εναντίον χωρικών, αλλά εναντίον αποστατών των FARC. Δεν έγινε εναντίον αθώων αυτοχθόνων, αλλά εναντίον διακινητών ναρκωτικών», επέμεινε χθες Τετάρτη μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Διέγο Μολάνο.

Χωρίς να κάνει καμιά αναφορά σε μάχες, η εισαγγελία ανακοίνωσε μέσω Twitter πως διενεργεί έρευνα για «τα γεγονότα στο Πουέρτο Λεγκίσαμο κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι».

Πηγή: newsbeast.gr