Ραντεβού στους δρόμους έδωσαν για σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εκπαίδευσης στα σχολεία εν μέσω νέας έξαρσης του κορονοϊού. Στην Αθήνα η κινητοποίηση είχε και επεισόδια, τα οποία ήταν μικρής χρονικής διάρκειας και από μια μεμονωμένη ομάδα νεαρών, η οποία έριξε πέτρες, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Εκτός της πρωτεύουσας, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε πολλές πόλεις της επαρχίας, την ώρα που εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα τελούν υπό κατάληψη, στο πλαίσιο διεκδίκησης των αιτημάτων όσων συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Οι σημερινές, μεγαλειώδεις, μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα έδειξαν εμφατικά ότι η τρομοκρατία και οι απειλές της κυβέρνησης έπεσαν στο κενό! Καλά θα κάνει -έστω και τώρα- να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών και να πάψει να τους εκβιάζει με μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα!», αναφέρει η ΚΝΕ σε σχόλιό της.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση, με το να στρέφεται εναντίον των μαθητών που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή ανοιχτά και ασφαλή σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία τους, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία, το μόνο που καταφέρνει είναι να τους πεισμώνει ακόμα περισσότερο».

«”Απουσία” και “κακή διαγωγή”, που θέλει να χρεώσει η κυβέρνηση στους χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται, έχει πάρει προ πολλού η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, με το κλείσιμο 400 τμημάτων και τάξεων από κρούσματα κορονοϊού, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, τις υπεράριθμες τάξεις και τα σχολεία-κλουβιά» αναφέρει ακόμα η ΚΝΕ.

Καταλήγοντας στο σχόλιό της, τονίζει: «Οι μαθητές έχουν δίκιο και το ξέρουν όλοι! Θέλανε δεν θέλανε τους άκουσαν σήμερα καλά!».