Η κλεψύδρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 αδειάζει. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει κανονικά και εφόσον δεν υπάρξει παράταση της προθεσμίας να πληρώσουν τα νέα τέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η ίδια ημερομηνία ισχύει για όσους σκέφτονται να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή για να απαλλαγούν από το τεκμήριο διαβίωσης ή το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους. Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Επίσκεψη στην Εφορία

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να δηλώσουν την ακινησία του οχήματός τους. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

  1. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
  2. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
  3. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
  4. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
  5. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
  6. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
  7. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
  8. Πλειστηριασμού του οχήματος.
  9. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
  10. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Πηγή: newsbeast.gr