Απέναντι στην απόφαση που έλαβε πριν από έναν χρόνο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να άρει την συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, στοιχείο που αφήνει να εννοηθεί πως το ζήτημα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του 2024, τάσσεται η πλειοψηφία των Αμερικανών.

Συγκεκριμένα, τρεις στους πέντε ψηφοφόρους αποδοκιμάζουν την απόφαση του σώματος να ανατρέψουν την ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ (1973), με την οποία κατοχυρώθηκε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση, δείχνει η δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το NBC News.

Το συντριπτικό 80% των γυναικών μεταξύ 18 και 46 ετών αντιτίθεται στην απόφαση, όπως και τα δύο τρίτα των γυναικών στα προάστια, δημογραφικό στοιχείο-κλειδί.

Αλλά και το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων διαφωνεί με την απόφαση, η οποία στην πράξη άφησε στις πολιτείες τη διακριτική ευχέρεια να νομοθετήσουν για την άμβλωση ή να την απαγορεύσουν εντελώς.

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το CBS News είχε παρόμοια ευρήματα, έδειξε πως το 57% των ψηφοφόρων θεωρεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «κακή για τη χώρα».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος εξέδωσε την Παρασκευή εκτελεστικό διάταγμα που έχει στόχο την προστασία της πρόσβασης σε μέσα ελέγχου των γεννήσεων, το τρίτο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αναμένεται να ενισχύσουν την προσπάθεια των Δημοκρατικών να θέσουν το ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, όπως ακριβώς έκαναν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, όταν μπόρεσαν να αποτρέψουν το πολυσυζητημένο «κόκκινο κύμα» [σ.σ. κόκκινο είναι το χρώμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος], τονίζει ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πηγή: newsbeast.gr