Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Ελπίδα. Έμφαση δίνεται στον αποχιονισμό του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και εν συνεχεία να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών οχημάτων.

Στο μεταξύ αποκαθίσταται από το πρωί σταδιακά η κυκλοφορία σε σημαντικές οδικές αρτηρίες μεταξύ των οποίων η Μεσογείων, η Μαραθώνος, η Κατεχάκη, η Κηφισσίας καθώς και σε περιοχές όπως τα Βίλια, η ΠΕΟ, τα Δερβενοχώρια κλπ, όπως ενημέρωσαν το ΑΠΕ- ΜΠΕ οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, Αν. Αττικής Θαν. Αυγερινός και Δ. Αττικής Λευτ. Κοσμόπουλος.

Η συνολική εικόνα της παρούσας κατάστασης θα απεικονιστεί στη σύσκεψη που πραγματοποιεί το μεσημέρι με τους χωρικούς και θεματικούς αντιπεριφεριάρχες, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης όπου θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω δράσεις.

Ειδικότερα για τις περιοχές της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν καίρια από τη σφοδρή χιονόπτωση, ο κ. Κοσμόπουλος στο Αλεποχώρι μαζί με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη συντονίζουν το έργο του αποχιονισμού, ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα Βίλια, της Ερυθρές όπως και στην παλαιά εθνική Οδός Ελευσίνας – Θηβών όπου υπήρχε χιόνι ύψους ενός μέτρου. Πρόσθεσε ότι διατηρήθηκε ανοιχτή η πρόσβαση στα νοσοκομεία της περιοχής όπως και στη Φυλή χωρίς να παραβλέπεται ως «αναγκαία η χρήση των αλυσίδων». Τέλος, ενημέρωσε ότι σταδιακά αποκαθίστανται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Μαγούλα, στη Βλυχάδα Μεγάρων, στον Ασπρόπυργο και στο Αλεποχώρι.

Τι γίνεται με το ρεύμα

Πεσμένα δέντρα λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάζονται σε δήμους της Ανατολικής Αττικής όπως το Γραμματικό, ο Διόνυσος κ.α, τα οποία συχνά οφείλονται στις πτώσεις των δέντρων ή μεγάλων κλαδιών, για την απομάκρυνση των οποίων και εν συνεχεία την αποκατάσταση των προβλημάτων, όπως σημείωσε ο κ. Αυγερινός «είναι αρμόδιος ο ΔΕΔΗΕ και οι κατά τόπους Δήμοι την ετοιμότητα των οποίων επί του ζητήματος αυτού εποπτεύει η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

Ο Β. Κόκκαλης από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι συντονίζει το έργο των στελεχών κα εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας επί των εκχιονιστικών των οχημάτων ρίψης αλατιού και των λοιπών βαρέων οχημάτων έργου στην προσπάθεια διάνοιξης του πρωτεύοντος οδικού δικτύου.

Η έκκληση Πατούλη

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό των Υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικής, του Περιβάλλοντος, στους εθελοντές και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ομάδων απεγκλωβισμού που επιχειρούν με εντατικούς ρυθμούς από νωρίς το πρωί χθες «με αυτοθυσία για την ομαλοποίηση των συνεπειών της κακοκαιρίας και την προστασία των πολιτών».

Επισημαίνει ότι τα προβλήματα από το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας ουσιαστικά τώρα ξεκινούν και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους «καθώς υπάρχει μεγάλη ολισθηρότητα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια». Να μετακινούνται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει απόλυτη ανάγκη με μεγάλη προσοχή και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα.