Η μια κακοκαιρία πίσω από την άλλη χτυπάει το φετινό χειμώνα τη χώρα μας. Η νέα κακοκαιρία έχει ονοματιστεί από την ΕΜΥ «Φίλιππος». Δίνοντας μας μια πρώτη εικόνα για την ταυτότητα της, ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μας λέει τα εξής:

«Η κακοκαιρία που έρχεται δεν θα είναι σαν την Ελπίδα αλλά θα είναι μια ψυχρή εισβολή με μεγάλη διάρκεια. Μέχρι την άλλη Κυριακή με Δευτέρα θα έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό ειδικά στη βόρεια και κεντρική χώρα, με ο, τι προβλήματα μπορεί να δώσει αυτό λόγω εποχής για την αγροτική παραγωγή.

Χιόνια έχουμε πάντως από σήμερα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, σε περιοχές της Ηπείρου και σε περιοχές της Στερεάς, βέβαια στην τελευταία σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα. Την Τετάρτη τα χιόνια θα κατέβουν νοτιότερα, θα έχουμε δηλαδή χιονοπτώσεις και στη Θεσσαλία και στο κομμάτι σε Τρίκαλα και Καρδίτσα θα θέλει προσοχή στην κίνηση των οχημάτων.

Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

ΧΙΟΝΙ

Από Τετάρτη βράδυ και έπειτα την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο θα επηρεαστεί και η Αττική, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα και η Εύβοια. Η Αττική θα δει σίγουρα χιόνια στις βόρειες και ανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου και σε κάποια σημεία θα έχει και χιονόστρωση. Αυτές τις τρεις ημέρες, η χιονόστρωση θα είναι κανονική στην Αττική σε περιοχές άνω των 250 μέτρων υψόμετρο.

«Στο κέντρο της Αθήνας για την ώρα βλέπουμε πως οριακά θα ρίξει νιφάδες, περισσότερο για χιονόνερο πάει. Η χιονόστρωση απ’ ο, τι φαίνεται θα θέλει προσοχή μόνο στα βόρεια προάστια, προς Πάρνηθα και Πεντέλη.

Επαναλαμβάνω ότι με τα στοιχεία που έχουμε για την ώρα δεν φαίνεται η κακοκαιρία να είναι της βαρύτητας της Ελπίδας, θα είναι όμως μια κανονική χιονοκακοκαιρία. Οι θερμοκρασίες παράλληλα θα είναι πολύ χαμηλές, στα βόρεια προάστια για παράδειγμα οι μέγιστες θα είναι 3 με 4 βαθμούς κελσίου και 5 με 6 στο κέντρο, δηλαδή αρκετά χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα. Το σύστημα κρύου θα τροφοδοτείται από βόρειους ανέμους της τάξης των 5 και 6 μποφόρ. Το έντονο κρύο θα διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή. Να σημειώσω ακόμα πως η εθνική οδός από την Βόρεια Αττική μέχρι και την Φθιώτιδα και Βοιωτία θα θέλει προσοχή, ειδικά την Πέμπτη και την Παρασκευή».