Την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα της ΕΕ λόγω του κορονοϊού επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιασκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δεν αναληφθεί άμεσα δράση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά 

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει πως η παρέμβαση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι «μαζική, μεγάλη και άμεση». Ενώ προκείμενου να καθησυχαστούν οι γερμανικές κυρίως αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο κορονο-ομολόγου, το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως τα κράτη πρέπει να λάβουν χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων.

«Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος. Εάν η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Άλλα βασικά σημεία της παρέμβασης του πρωθυπουργού αφορούν σε:

-Κοινό πλαίσιο των κρατών – μελών για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα.

-Πρόσβαση όλων των κρατών – μελών από κοινού στο εμβόλιο, όταν παραχθεί.

-Στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, να ενθαρρυνθούν  οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

Ειδική αναφορά αναμένεται από τον κ. Μητσοτάκη στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: newsbeast.gr