Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας, ο Πύργος της Πίζας φαίνεται ότι δεν γέρνει πλέον όσο παλιότερα σύμφωνα με έρευνα που αναδημοσιεύει η βρετανική Mirror.

Ο πύργος που έγινε σήμα κατατεθέν όχι μόνο της Πίζας αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες  έχει ευθυγραμμιστεί κατά 1,6 ίντσες ή αλλιώς 4,064 εκατοστά.

Πώς κατάφεραν να τον ευθυγραμμίσουν

Η κλίση κατά τεσσάρων μοιρών, που δίνει στους επισκέπτες την εικόνα ότι ο Πύργος ήταν έτοιμος να καταρρεύσει , είχε κατά καιρούς απασχολήσει μηχανικούς και ιστορικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να «ισιώσουν» ή να στερεώσουν καλύτερα το δημοφιλές αξιοθέατο. Οι μηχανικοί, μάλιστα, είχαν καταφέρει από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ευθυγράμμισής του το 2001, να τον «ισιώσουν» κατά 15 ίντσες ή αλλιώς 38.1 εκατοστά.

Οι μηχανικοί κατάφεραν να τον ευθυγραμμίσουν, τοποθετώντας εκατοντάδες τόνους αντιβάρων από μόλυβδο στη βάση του Πύργου και βγάζοντας αρκετό χώμα από τα θεμέλια. Ο οργανισμός συντήρησης δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο National Associated Press Agency ότι «δε συντρέχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για την κατάσταση του Πύργου».

Ο Nunziante Squeglia, καθηγητής γεωτεχνικής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, δήλωσε ότι το προηγούμενο έργο βοήθησε τον πύργο να ευθυγραμμιστεί και άλλο.

Πηγή: newsbeast.gr