Ο Μπένι Γκαντς, πολιτικός αντίπαλος του απερχόμενου ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα λάβει τη Δευτέρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Ο Γκαντς φαίνεται πως εξασφάλισε την υποστήριξη ισχνής πλειοψηφίας των βουλευτών, ανακοίνωσε απόψε η ισραηλινή προεδρία, παρά την τρίτη εκλογική διαδικασία που έδειχνε πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα παρέμενε στην θέση του πρωθυπουργού.

Έπειτα από τις διαβουλεύσεις του προέδρου Ρέουβεν Ρίβλιν με τους εκπροσώπους των κομμάτων που αναδείχθηκαν στο ισραηλινό κοινοβούλιο κατά τις εκλογές της 2ας Μαρτίου, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί αύριο στον ηγέτη του κόμματος Kahol Lavan Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσε η ισραηλινή προεδρία.

Ο Νετανιάχου είπε την Κυριακή το πρωί πως ζήτησε ξανά από τον Γκαντς να σχηματίσουν από κοινού μια «κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με επικεφαλής» τον ίδιο. Ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε πρόθυμος να ηγηθεί της κυβέρνησης αυτής τα πρώτα δυο χρόνια, παραδίδοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο δεύτερο μεγάλο κόμμα του Ισραήλ και τον ηγέτη του Μπένι Γκαντς.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπεντζαμίν Νετανιάχου ωστόσο υποστήριξαν πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στον νυν πρωθυπουργό του Ισραήλ, πως θα κρατήσει την υπόσχεσή του.

«Νετανιάχου, ας μην χειραγωγούμε την κοινή γνώμη» έγραψε ο Γκαντς στο Twitter. «Αν σε ενδιαφέρει η ενότητα, γιατί να αναβάλεις την δίκη και να στείλει ένα μήνυμα [εκτάκτου κυβέρνησης εθνικής ενότητας»στον Τύπο, αντί να στείλει ομάδες διαπραγμάτευσης; Αντίθετα με εσένα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε κυβερνητικό μέσο, αφήνοντας τις πολιτικές επιδιώξεις κατά μέρος. Όταν σοβαρευτείς, μπορούμε να συζητήσουμε» είπε.

Πηγή: newsbeast.gr