Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλλει προσωρινά απαγόρευση των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών, η τιμή των μετοχών των οποίων έχει υποχωρήσει ή έχουν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, από εταιρείες της Κίνας, εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Πρέπει να δούμε ότι κινεζικές εταιρείες, εν μέρει με τη στήριξη κρατικών κεφαλαίων, προσπαθούν ολοένα περισσότερο να εξαγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες διότι έχουν φθηνή τιμή, ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε στη Welt am Sonntag το κορυφαίο στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης της Γερμανίας και επικεφαλής της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά συνέπεια, συνέχισε, η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο και να βάλει τέλος σε αυτό το «κινεζικό ταξίδι για ψώνια», επιβάλλοντας δωδεκάμηνο μορατόριο στην εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών ώσπου, όπως σημείωσε πως ελπίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού να ξεπεραστεί.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», επέμεινε.

Η Κίνα και η ΕΕ άρχισαν διαπραγματεύσεις για να κλείσουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία σχετικά με τις επενδύσεις το 2013 κι έχουν διεξαγάγει αρκετούς γύρους συνομιλιών. Οι προστριβές των δύο πλευρών επικεντρώνονται στην αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές και στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν σε ειδική σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο, αλλά η πανδημία του κορονοϊού εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα γίνει κανονικά.

«Η Κίνα θα γίνει ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας στο μέλλον, σε οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς όρους», προεξόφλησε ο Βέμπερ. «Βλέπω την Κίνα ως στρατηγικό ανταγωνιστή της Ευρώπης», πρόσθεσε — ως χώρα «με αυταρχικό κοινωνικό μοντέλο, που θέλει να επεκτείνει τη δύναμή της και να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να αντιμετωπίζει την Κίνα με σοβαρότητα και να σέβεται τη χώρα διότι αποτελεί δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας· «αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να επαγρυπνούμε», σημείωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού συμφώνησε τον περασμένο μήνα να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για να προστατεύονται οι εταιρείες της χώρας από επιθετικές προσπάθειες εξαγοράς τους από επενδυτές που προέρχονται από χώρες-μη μέλη της ΕΕ.

Η εξέλιξη καταγράφεται την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως και η ΕΕ ως σύνολο, επανεξετάζει τις σχέσεις της με την Κίνα, μπροστά στην αύξηση των επενδύσεων κινεζικών κρατικών εταιρειών σε τομείς κρίσιμης σημασίας.

Γερμανοί αξιωματούχοι περιγράφουν με τον όρο κλήση αφύπνισης την εξαγορά το 2016 της βαυαρικής εταιρείας ρομποτικής Kuka. Σύμφωνα με τους ίδιους, το Βερολίνο συνειδητοποίησε τότε πως πρέπει να υψώσει ασπίδα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Η προσπάθεια της κινεζικής δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου το 2018 να αποκτήσει μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου στον διαχειριστή δικτύου 50Hertz ήταν άλλη μια εξέλιξη που θορύβησε αρκετούς στη γερμανική δημόσια διοίκηση. Όταν το Βερολίνο δεν μπόρεσε να βρει άλλο ιδιώτη επενδυτή στην Ευρώπη, επενέβη η γερμανική κρατική τράπεζα KfW για να αποκλειστεί η κινεζική εταιρεία.

Πηγή: newsbeast.gr