Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ιαπωνίας το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS), πάντως δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές, ούτε εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε 41,7 χιλιόμετρα κάτω από τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου 50 χλμ. από τις ακτές της νομαρχίας Μιγιάγκι, κατά τα στοιχεία του USGS, σύμφωνα με το οποίο ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές ή να προκληθούν υλικές ζημιές είναι μικρός.

Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για θαλάσσια σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, εξαιτίας του σεισμού, που καταγράφηκε λίγο μετά τις 05:30 (τοπική ώρα· 23:30 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, τόξο στο οποίο καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα και διαπερνά τη νοτιοανατολική Ασία και τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Το 2011, σεισμός 9,0 βαθμών έπληξε το αρχιπέλαγος, προκαλώντας γιγαντιαίο τσουνάμι από το οποίο υπέστησαν φοβερές ζημιές περιοχές στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 16.000 άνθρωποι και καταστράφηκε το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα.

Πηγή: newsbeast.gr