Για τον συναγερμό που έχει σημάνει με αφορμή τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ηλίας Μόσιαλος υπογραμμίζοντας πως «η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός».

Το σύνδρομο, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και στους γονείς, έχει μέχρι στιγμής εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως όμως 2-5 ετών. Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ενώ ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση στους γιατρούς να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Μιλώντας στο πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην ΕΡΤ ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε: «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας. Δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι μεγάλος όμως ο αριθμός παγκοσμίως” τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία τέσσερις ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες» είπε και εκτίμησε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορεί τα περιστατικά αυτά να οφείλονται στο εμβόλιο κατά της Covid, στη λοίμωξη από κορονοϊό και στην απομόνωση των παιδιών ο Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί. Αν σχετίζονται τα κρούσματα με την Covid, το πιο πιθανό είναι όχι αλλά γίνονται έρευνες που θα δείξουν.

«Δεν συνδέονται τα κρούσματα ηπατίτιδας με τα lockdowns»

«Δεν βρίσκω αυτό το ενδεχόμενο πιθανό» σημείωσε για το ενδεχόμενο πίσω από τα κρούσματα ηπατίτιδας να βρίσκεται ο εγκλεισμός των παιδιών. «Δεν υπάρχουν κρούσματα σε χώρες με μεγαλύτερα lockdowns» τόνισε.

«Είναι καλό να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός και να υπάρχει αργότερα ένα πρόβλημα. Αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μικροί γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός» συμπλήρωσε.

Γυναίκα κρατά το χέρι ενός μικρού παιδιού στο νοσοκομείο

Τα συμπτώματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ίκτερος, πυρετός, αλλαγή στο χρώμα των ματιών και του δέρματος, αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων και των ούρων, τάση για εμετό.

«Εάν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν» είπε κλείνοντας.